Близо 2.4 млн. лв. инвестирани за реклама в медиите и сериозни размествания в последните 10 дни от кампанията

В средата на кампанията – 1.3 милиона лева за реклама в медиите
24.03.2023
Машина или хартия предпочетоха избирателите?
06.04.2023

Близо 2.4 млн. лв. инвестирани за реклама в медиите и сериозни размествания в последните 10 дни от кампанията

Предизборната кампания за парламентарните избори на 2-ри април приключва днес. За пореден път Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) проследи средства, които участниците отделят за реклама в медиите. 

Два дни преди изборите (към 30.03) данните показват, че партиите и коалициите са отделили 2 395 882 лева (без ДДС). Това е ръст от над 1 млн. лева спрямо предходния период

Отбелязваме, че мониторингът ни включва официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции.

Кои партии похарчиха най-много?

Обикновено в последните десет дни от кампанията винаги се наблюдава ръст в разходите за реклама. Тогава най-усилено се разпространяват партийните послания, за да стигнат до избирателите, които да се активизират и гласуват в изборния ден. 

И в тази кампания, в последните десет дни, се забелязва сериозен ръст на разходите за медийно отразяване. Това се дължи в най-голяма степен на нарастването на разходите на Коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България. Тя измества всички формации по направени разходи, с инвестираните в медийна реклама  997 450 лв. (и с ръст от над 800 хил. лева за последните 10 дни). Основният дял на тези средства е насочен към двете частни национални телевизии – bTV и Нова ТВ.  

На второ място по разходи са съответно Възраждане – 373 211 лв., които са увеличили разходите си с над 100 хил. лв. за последните 10 дни. Те залагат основно на телевизионна реклама. Следват ги ГЕРБ-СДС с 258 800 лв., като разходите на коалицията за реклама в проследяваните медии са нараснали с едва 2 хил.лв. От коалицията разпределят сравнително равномерно средствата си за реклама между видове медии – телевизии, онлайн и печатни медии.

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

  

Приходите на медиите

Спрямо първите двадесет дни, има и размествания в класацията на медиите, привлекли най-много средства. Нова ТВ и bTV вече заемат първите две места със съответно 515 211 лв. и 505 922 лв. Това е сериозно пренареждане спрямо предходния период, когато Нова ТВ заемаше чак 19-то място по разходи с 8 514 лв., а bTV – четвърто място с 85 226 лв. 

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия, ще видите участниците, подписали договори за услуги с нея:

И по време на тази кампания наблюдавахме практиката да се сключват безвъзмездни договори. За БНТ и БНР съществува законово изискване за предоставяне на безплатни форми за отразяване. Те обаче не са единствените, които предоставят такъв тип отразяване. Телевизия ⅞ има 2 безвъзмездни договора със свързаната с нея партия Има такъв народ. ТВ Евроком пък е предоставила безвъзмездно ефирно време на партиите КОД (Консервативно Обединение на Десницата), Народна партия Истината и само истината, Българско Национално Обединение, ВЪН от ЕС и НАТО, Български национален съюз – НД, Български възход, Български Съюз За Директна Демокрация, Възраждане както и коалициите Продължаваме промяната – Демократична България, Левицата! и БСП за България.

От начина, по който се публикуват тези споразумения, не става ясно какви услуги получават партиите и коалициите безплатно. Очевидно обаче е, че този тип договори продължават да се използват широко и в настоящата кампания. 

Девет са медиите, които в края на кампанията не са публикували договори – Скат, Focus-news.bg, Радио Фокус, Евронюз България, в. Борба, в. Старозагорски новини, Webcafe, в. Ние, в. Арда NEWS). Част от тях обаче са публикували банери и/или агитационни публикации на своите онлайн страниците си. Пример за това е в. Старозагорски новини: 

До края на кампанията в. Черноморски фар не промени практиката си да публикува договорите си с политически партии в нечетим формат. Екипът ни откри такива договори с формациите ГЕРБ-СДС, Български Възход, ДПС, Левицата! И КОД. Не е възможно обаче да установим стойността на тези споразумения. 

За мониторинга на средствата за политическа реклама

Проследяването на средствата, които политическите субекти харчат за медии в предизборната надпревара, очертава в каква степен партии и медии спазват законовите изисквания за публичност и отчетност на финансирането на кампаниите. 

От своя страна, избирателите получават възможността да направят информиран и свободен избор, като могат ясно да се информират дали съдържанието в дадена медия е резултат от редакторска политика или е платено такова. 

Публичността на договорите е от полза и за медиите, които могат да проследят какви услуги, предоставяни от техните колеги, привличат най-голям интерес, какви са цените им и т.н.  

Това е и важен механизъм, чрез който политическите кандитати и изследователите могат да научат повече за това кои са комуникационните канали, които различните формации използват, за да достигнат до своите избиратели. 

Екипът на Институт за развитие на публичната среда ще продължи да публикува информация за средствата, похарчени в кампаниите, и чрез отчетите на партиите и коалициите, които те трябва да подадат след изборния ден.