В средата на кампанията – 1,6 милиона лева за медийно отразяване

Гласуване с подвижни секции в поредната Ковид вълна
03.11.2021
Най-малко средства за политическа реклама в кампанията 2 в 1 от 2014 г. насам
12.11.2021

В средата на кампанията – 1,6 милиона лева за медийно отразяване

Десет дни остават до изборния ден на 14-и ноември, а медийната кампания изглежда по-скоро оскъдна и в голяма степен липсват дебати по същество. Как това се отразява на разходите за доставчици на медийни услуги в предизборния месец, ще представим в настоящата публикация.  

В наблюдението на Институт за развитие на публичната среда са включени официалните страници на 40 национални и регионални медии  – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции. Екипът ни следи какви средства насочват към тези медии за своята кампания участниците в президентските и парламентарните избори. Според Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и следва да се премахнат не по-рано от обявяване на изборния резултат. 

Двадесет дни (към 03.11) след старта на двете кампании, участниците в тях похарчиха общо едва 1 622 178 лв. (без ДДС). От тази сума 1 146 653 лв. (без ДДС) са похарчени в кампанията за парламентарни избори, а 475 525 лв. (без ДДС) в надпреварата за президент и вицепрезидент. 

Колко средства отделиха партиите? 

Към 3-и ноември, 23-и партии и коалиции и 1 инициативен комитет, от всички регистрирани за участие в парламентарните избори, имат сключени договори. Най-много средства в медийния си имидж влагат от ГЕРБ-СДС – 317 685 лв. (без ДДС). Следват БСП със 138 574 лв. (без ДДС) и Демократична България с 95 577 лв. (без ДДС). За сравнение, през първите 20 дни от кампанията през месец април ГЕРБ-СДС бяха вложили 503 хил. лв., а през юли – 347 хил. лв

В графиката по-долу може да се запознаете с подробна информация за разходите на всички политически субекти за медийно отразяване към 3-и ноември, 2021 г. 

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

*Три от партиите – БОГ, Общество за България и Български Съюз за Директна Демокрация, имат само договори за безвъзмездно отразяване в телевизия Евроком.  

До момента 21 кандидат президентски двойки са сключили договори за своето медийно отразяване. Най-много средства е похарчил инициативният комитет на Румен Радев и Илияна Йотова – 68 442 лв. (без ДДС). Следват ги кандидатите на ДПС – Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова със 60 150 лв. (без ДДС) и инициативният комитет на Анастас Герджиков и Невяна Матеева с 47 794 лв. (без ДДС). 

Само за справка, на същия етап от предизборната кампания за президент и вицепрезидент през 2016 г., кандидатската двойка Радев-Йотова, която и тогава е издигната от Инициативен комитет, е разходвала над 420 хил.лв. 

По-долу е представена подробна информация за разходите на кандидат-президентските двойки за медийно отразяване към 3-и ноември, 2021 г. 

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитани кандидати, ще видите разпределението на техните средства по медии:

*Две от двойките – Благой Петревски/Севина Хаджийска и Жельо Желев/Калин Крулев, имат само договори за безвъзмездно отразяване в телевизия Евроком.  

Кои медии са най-предпочитани? 

И в средата на кампанията първите две места сред доставчиците на медийни услуги продължават да са за ТВ Евроком с 401 753 лв. (без ДДС) и БНТ с 256 951 лв. (без ДДС). Двете най-големи частни национални телевизии – бТВ и Нова, вече имат публикувани договори, но тяхната стойност е значително по-малка и те остават доста по-назад по привлечени средства.

Графиката по-долу показва всички медии, които са привлекли средства от участниците в кампаниите към 3-и ноември, 2021 г. 

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия, ще видите участниците, подписали договори за услуги с нея:  

За първи път от всички кампании след 2014 г. се разгръща толкова всеобхватно практиката за сключване на безвъзмездни договори за обслужване на кандидатите. След двете кампании от април и юли медиите предлагат безплатни възможности, с които да привлекат някои от участниците да разпространяват посланията си в техния ефир. Освен безплатните форми, които БНТ по правило предоставя, безвъзмездна реклама в тази кампания предлага и телевизия Евроком. Шест от кандидат-президентските двойки са получили безплатно време в ефира на телевизията, както и 14 партии, коалиции и един инициативен комитет, участващи в парламентарните избори. Безвъзмездно отразяване е получила и партията Има такъв народ в свързаната с нея телевизия ⅞ тв. Продължава да е неясно какви точно услуги получават кандидатите в замяна на тези безплатни форми в частните медии, но очевидно този тип отразяване се ползва с изключително голям интерес през настоящата кампания. 

Към 3-и ноември 10 от наблюдаваните от нашия екип медии не са публикували сключени договори за отразяване. Въпреки това, отново наблюдаваме доставчици на медийни услуги, които нямат обявени споразумения, но на страниците им се забелязват рекламни банери. Следващата снимка показва такъв случай с в. Арда Нюз. 

Предстои да видим дали ще има сериозно повишение на разходите за медии в последните 10 дни от кампанията.