В края на кампанията за местни избори – малко над 2 млн.лв. за партийна реклама

Малко над 1 млн. разходи за партийна реклама 20 дни след старта на кампанията
20.10.2023
Над 600 хил. евро за предизборна реклама на партиите във Фейсбук
21.11.2023

В края на кампанията за местни избори – малко над 2 млн.лв. за партийна реклама

Кампанията за местните избори приключва днес. И в тази предизборна надпревара екипът на Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) проследи средствата, отделяни от участниците за медийно отразяване.  

Мониторингът ни обхвана 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции (кои са те, може да видите ТУК). В тази кампания Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира 58 партии и 9 коалиции. Всички те могат да се включват и в местни коалиции. Така общинските избирателни комисии в 265-те общини са регистрирали още десетки формации, заедно с независими кандидати за кметове и общински съветници. 

Три дни преди изборите (към 26.10) данните показват, че партиите и коалициите са отделили общо 2 076 471 лв. (без ДДС) за реклама в медиите. Така между 19-и и 26-и октомври разходите за реклама се увеличават двойно. Коя от тях похарчи най-много средства, както и кой доставчик на медийни услуги регистрира най-големи приходи ще представим в публикацията.

Партиите, които похарчиха най-много

Обикновено в последните десет дни от кампанията наблюдаваме тенденция за увеличаване на разходите за реклама. Това е периодът, в който формациите най-усилено разпространяват своите послания и се стремят да достигнат до възможно по-широк кръг от избиратели. Тази кампания не прави изключение. Отново основен дял в разходите има коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България. Тя се нарежда на първо място с вложени 829 278 лв. Повечето от тях са за отразяване в двете големи търговски телевизии у нас bTV и Нова ТВ. На второ място по разходи е партия Възраждане – 271 758 лв. Следва ГЕРБ с 241 025 лв. 

От коалицията ПП-ДБ увеличават четири пъти разходите си спрямо предишния период, а партия Възраждане – с два и половина пъти. И двете формации в последните десет дни залагат най-много средства в реклама в частните телевизии. От ГЕРБ пък са увеличили разходите си само с 9 хил. лв. в последната седмица от кампанията, като продължават с подхода да разпределят средствата си за реклама сред широк кръг медии – телевизии, онлайн и печатни издания. 

С всички формации и кандидати, които са разходвали над 5 000 лв., може да се запознаете в следващата графика. Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

*В случаите на договор, сключен от местна коалиция, сумите са включвани за водещата формация – обичайно тази, която е дала името си на местната коалиция или пък е по-голяма. Така, ако в дадена община имаме коалиция между ГЕРБ и СДС, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

**Някои партии са намалили размера на договорите си с доставчиците на медийни услуги. Тази промяна е отразена в данните.

В последните 10 дни се покачват значително разходите, отделени за реклама от независимия кандидат за кмет на Благоевград Николай Шушков. Той е бивш областен управител на Благоевград и заместник-министър в кабинета на Гълъб Донев. Неговият Инициативен комитет е единственият, който има разходи за политическа реклама над 10 хил.лв.

Медиите с най-големи приходи

Спрямо първите двадесет дни, има размествания и сред медиите, привлекли най-много средства. На първо място вече е bTV с 375 794 лв. приходи, която към 19-и октомври имаше едва 6 350 лв. Втора е БНТ с 350 884 лв., а на трето място е другата голяма частна телевизия у нас – Нова ТВ с 332 749 лв. Както споменахме по-горе bTV и Нова ТВ имат договори на голяма стойност с коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България. От Нова ТВ са сключили и един договор с Възраждане. 

Партия ГЕРБ, която издигна за кандидат за кмет на Столична община бившият директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Антон Хекимян, няма нито един сключен договор с неговия доскорошен работодател. 

Следващата графика представя медиите, привлекли най-много средства в предизборната кампания. Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия, ще видите участниците, подписали договори за услуги с нея:

Някои особености

И по време на тази кампания наблюдавахме практиката да се сключват безвъзмездни договори. Такива бяха сключени от телевизия Евроком с: БСП за България, ПП-ДБ, Правото, Обединени земеделци, Левицата!, ВМРО, Възраждане, Средна европейска класа, Български гласъ, КОД, Граждани за общината, ИК за Радостин Ваислев, ИК за Петър Славов. По един безвъзмезден договор са публикували също така телевизията ⅞ със свързаната с нея формация Има такъв народ, както и в. Ние с ПП-ДБ.

Не може да се разбере какви услуги получават кандидатите в замяна на тези безплатни форми в търговските медии. А каква е икономическата логика зад предоставянето на безплатни услуги от частни компании, също е трудно да се определи. 

Не липсваха и случаи, в които медиите не спазват разпоредбите на Изборния кодекс. Такъв е случаят с в. Арда Нюз, който не публикува договори, въпреки че в интернет изданието му има редица материали, които очевидно рекламират участници в изборите. В. Черноморски Фар пък публикува материали, свързани с кандидата на ГЕРБ за кмет на Бургас, но същевременно не е обявил договор с партията. Това може да се дължи на факта, че новината от снимката по-долу всъщност е редакционно съдържание.

Отново в. Черноморски Фар използва практиката да публикува договорите си като част от новините, свързани с изборите. Въпреки това в някои от споразуменията вестникът е заличил дължимата сума за реклама.

Друга наблюдавана особеност е сключването на договори с рекламни агенции, в които не се посочва конкретна формация или кандидат. Такива са случаите с агенциите Аргент 2002 ООД (традиционно обслужваща кандидати на ДПС), Персонайз ООД и 360 Ол диджитал ООД.  

За мониторинга на средствата за политическа реклама

Проследяването на средствата, които политическите субекти харчат за медии в предизборната надпревара, очертава в каква степен партии и медии спазват законовите изисквания за публичност и отчетност на финансирането на кампаниите. 

От своя страна избирателите имат възможност да направят информиран и свободен избор. Те могат ясно да се ориентират дали и доколко съдържанието в дадена медия е резултат от редакторска политика или пък е платено от политическите формации. 

Публичността на договорите е от полза и за медиите, които по този начин проследяват какви услуги, предоставяни от техните колеги, привличат най-голям интерес, какви са цените им и т.н.  

Това е и важен механизъм, чрез който политическите кандитати и анализаторите могат да научат повече за предпочитаните от партиите и кандидатите комуникационни канали.