Малко над 1 млн. разходи за партийна реклама 20 дни след старта на кампанията

Медийните пакети – „искахме най-доброто, а се получи както винаги” – част 2
14.10.2023
В края на кампанията за местни избори – малко над 2 млн.лв. за партийна реклама
27.10.2023

Малко над 1 млн. разходи за партийна реклама 20 дни след старта на кампанията

Десет дни остават до изборния ден на 29-и октомври, а предизборните изяви на кандидатите и дебатите по същество между тях изглежда са в страни от фокуса на медиите.
Въпреки това редица от участниците на предстоящите местни избори са сключили договори за политическа реклама. Каква е тяхната стойност и към кои медии се насочва партийният интерес, ще представим в настоящата публикация.
В традиционния за Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) мониторинг на медийната реклама по време на предизборната кампания са включени официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции (кои са те, може да видите ТУК). Според изискванията на Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и да се премахнат не по-рано от обявяването на изборния резултат.
За предстоящите избори Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира 58 партии и 9 коалиции. Всички те могат да се включват и в местни коалиции. Така общинските избирателни комисии в 265-те общини са регистрирали още десетки формации, заедно с независими кандидати за кметове и общински съветници. Данни за вложените от тях средства за реклама може да видите по-долу.

Средствата на партиите за реклама досега

За да достигнат до възможно най-широка публика посланията на кандидатите за кметове и общински съветници, те са разходвали за реклама в медиите общо 1 130 720 лв. (без ДДС)* в първите 20 дни от кампанията. С тези от тях, които са разходвали над 5 000 лв., може да се запознаете в следващата графика.

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

 


*В случаите на договор, сключен от местна коалиция, сумите са включвани за водещата формация – обичайно тази, която е дала името си на местната коалиция или пък е по-голяма. Така, ако в дадена община имаме коалиция между ГЕРБ и СДС, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

Най-много разходи за реклама са отделили парламентарно представените формации. Първи продължават да са партия ГЕРБ с 232 305 лв. без ДДС. Следва ги коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България, която вече е вложила 209 685 лв. Възраждане отново са на трета позиция със 117 703 лв., а на четвърта са БСП за България със 113 326 лв.
Така разходите на тези формации представляват 60% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама.
Докато от ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП за България избират разнообразни медийни канали – електронни, печатни и онлайн, за да достигат до избирателите си, то Възраждане е насочила повече от половината от средствата си за реклама (57%) в телевизия Евроком.
Впечтление прави, че партия СБОР изпреварва ДПС по разходи за реклама, като десет дни преди края на кампанията вече е разходвала почти 76 хил.лв.
Вече посочихме, че регистрираните на национално ниво формации влизат в множество местни коалиции в различните общини. Това в немалка степен затруднява категоричната оценка за това кой и колко точно е похарчил.

Медиите с най-много средства от реклама

Към 19-и октомври 2023 г. 27 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.
Най-много приходи е регистрирала обществената БНТ – 244 377 лв. Припомняме, че нейните тарифи (както и тези на Българското национално радио) се определят с решение на Министерски съвет и са значително по-ниски от пазарните. На второ място се нарежда в. 24 часа със 191 483 лв., следван от ТВ Евроком със 140 229 лв. Тя продължава с практиката си да сключва и договори за безвъзмездно отразяване. За първите 20 дни на кампанията телевизията има общо 14 такива споразумения със следните формации: БСП за България, ПП-ДБ, Правото, Обединени земеделци, Левицата!, ВМРО, Възраждане, Средна европейска класа, Български гласъ, КОД, Граждани за общината, ИК за Радостин Ваислев, ИК за Петър Славов. По един безвъзмезден договор са публикували също така телевизията ⅞ със свързаната с нея формация Има такъв народ, както и в. Ние с ПП-ДБ.
Както и в предходни кампании, големите частни телевизии явно ще сключат договори с участниците в последните дни от предизборната надпревара. Към 19-и октомври bTV е обявила само един договор за 6 350 лв., а Нова все още няма сключени споразумения. Все пак от двете телевизии предоставят различни безплатни формати за отразяване на кандидатите – и двете медии излъчват дебати от различни областни градове, включвания на кандидати в публицистични предавания и др.
Следващата графика представя медиите, привлекли най-много средства в първите 20 дни от кампанията. Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия, ще видите участниците, подписали договори за услуги с нея:

И в настоящата кампания продължава практиката на част от медиите да не спазват разпоредбите на Изборния кодекс. Такъв е примерът с в. Борба, който не публикува договори, въпреки че на и в интернет изданието, и на страниците на самия вестник има материали, които рекламират някои от участниците в изборите.

в. Борба

Интересна е практиката на в. Черноморски фар. От изданието публикуват договорите си като част от новините, свързани с изборите. Въпреки това в някои от споразуменията вестникът е заличил дължимата сума за реклама.

Финална публикация за средствата за медийно отразяване за местни избори ще изготвим в края на кампанията.

 


*В тази сума са включени 3 договора, които не са отразени в графиките по-долу. Това са договор с в. Струма на стойност 5000 лв.,  договор на Медиапул, на стойност 500 лв, както и договор на Дарик радио на стойност 450 лв. От публикуваната информация не става ясно кой е субектът, избрал да се рекламира в съответните медии.