Местни избори 2023 – 830 хил.лв. за медийна реклама в първите 10 дни от кампанията

кметове
Кметовете „многомандатници” в местната власт
06.10.2023
Медийните пакети – „искахме най-доброто, а се получи както винаги” – част 2
14.10.2023

Местни избори 2023 – 830 хил.лв. за медийна реклама в първите 10 дни от кампанията

local_elections_tariffs

На 29-и септември официално започна кампанията за местни избори 2023. Гражданите с избирателни права ще гласуват за кметове и общински съветници в своите общини. В месеца на кампанията би било полезно за избирателите да се запознаят с местните кандидати и техните управленски програми, за да могат да изберат тези, защитаващи сходни на техните приоритети за развитие на общината.

Същевременно средствата за медийно отразяване на кандидатите заемат най-голям дял от общите разходи за предизборните кампании (така например за местните избори през 2019 г. разходите за медийна реклама са били около 42% от всички отделени в кампанията средства, а за парламентарните през април тази година те са възлизали на 76 %). Така за партиите е изключително важно как подбират медийните канали, през които да достигнат своите избиратели и потенциални симпатизанти.

В настоящата кампания Централната избирателна комисия регистрира 58 партии и 9 коалиции. Всички формации могат да се включват в местни коалиции и така общинските избирателни комисии в 265-те общини са регистрирали още десетки такива, заедно с независими кандидати за кметове и общински съветници, издигнати от инициативни комитети в съответните населени места.

Колко ресурси за реклама ще отделят формациите само шест месеца след поредните парламентарни избори? Публикуват ли медиите договорите с кандидатите и обявяват ли се сумите за политическа агитация? На тези и други въпроси ще потърсим отговор в традиционния за Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) мониторинг на медийната реклама по време на предизборната кампания. В него са включени официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Кои са те може да видите в следващата графика:

Разпоредбите на Изборния кодекс задължават доставчиците на медийни услуги да публикуват договорите си с политически субекти в тридневен срок след подписването им и да ги премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Партиите, похарчили най-много за реклама

Според изборното законодателство тарифите на медиите “…не могат да надвишават средните пазарни цени за търговска реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната кампания”. Освен това цените и условията за отразяване трябва да са едни и същи за всички партии, коалиции, инициативни комитети и регистрирани кандидати. Според изборното законодателство медийните услуги се заплащат от политическите субекти преди съответното излъчване или публикуване.

В първите 10 дни от кампанията 40 участници са похарчили общо 830 635 лв без ДДС. С всички, които са разходвали над 5 000 лв. Може да се запознаете от следващата графика. Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

ОБОБЩЕНИ ДАННИ ЗА СРЕДСТВАТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКА РЕКЛАМА, РАЗХОДВАНИ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В КАМПАНИЯТА ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

*В случаите на договор, сключен от местна коалиция, сумите са причислявани към водещата формация – обичайно тази, която е дала името си на местната коалиция или пък е по-голяма. Така ако в дадена община имаме коалиция между ГЕРБ и СДС, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации. Първи са партия ГЕРБ с 220 005 лв. Без ДДС. С малко под 100 000 лв. ги следват формациите Продължаваме Промяната – Демократична България с 93 630 лв., Възраждане с 92 703 лв. и БСП за България с 91 386 лв.

Така разходите за медии на четирите формации представляват 60% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама.

Докато кандидатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП за България избира разнообразни медийни канали – електронни, печатни и онлайн, за да достигат до избирателите си, то Възраждане е насочила 72% от разходваните досега ресурси за реклама в телевизия Евроком.

Вече посочихме, че регистрираните на национално ниво формации влизат в множество местни коалиции в различните общини. Това в немалка степен затруднява категоричната оценка за това кой и колко точно е похарчил.

Медиите, привлекли най-голям ресурс

Към 9-и октомври 2023 г. 25 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Подобно на предходни кампании, големите частни национални телевизии – bTV и Нова все още нямат договори, сключени с участници в кампанията. Така на първо място по разходвани средства се оказва в. 24 часа, където формациите са насочили 154 783 лв. Вестникът е предпочетен както от парламентарно представени формации като ГЕРБ, БСП за България, ПП-ДБ, така и от по-малки и нови субекти, сред които политическа партия СБОР, партия Консервативна България и други.

На второ място е Българската национална телевизия с 139 287 лв., следвана от телевизия Евроком със 109 806 лв.

Тарифите на Българската национална телевизия и Българското национално радио се приемат от Министерски съвет, като цените за отразяване на кампанията на двете обществени медии обичайно са значително по-ниски от тези на търговските медии.

Може да се запознаете с медиите, привлекли най-много средства в първите 10 дни от кампанията в следващата графика. Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия, ще видите участниците, подписали договори за услуги с нея:

В предишни кампании се утвърди практиката за сключване на безвъзмездни договори между кандидати и доставчици на медийни услуги. Тази форма на търговско сътрудничество присъства и в настоящата кампания. Подобни договори са сключени между телевизия Евроком с БСП за България, ПП-ДБ, Правото, Обединени земеделци, Левицата!, ВМРО, Възраждане, Средна европейска класа, които традиционно подписват такива споразумения. По едно такова споразумение имат телевизията ⅞ със свързаната с нея формация Има такъв народ, както и в. Ние с ПП-ДБ.

И в тази кампания, екипът ни ще продължи да следи изпълнението на законодателните разпоредби по отношение на платената предизборна реклама и отразяването ѝ в медиите. Следващият ни материал по темата ще представи данните от първите 20 дни на предизборната надпревара.