Защо изборите са важни?

Какво мотивира доброволците да участват в изборите?
23.12.2022

Защо изборите са важни?

След неуспешния първи опит за съставяне на кабинет, Президентът наложи частично вето върху гласуваните в края на ноември промени в Изборния кодекс. 

Премахването на изборен район „Извън страната” все пак не беше гласувано от Народното събрание. Настоящите текстове обаче по никакъв начин не отговорят на редица въпроси, свързани с конституирането на този район. Такива например са: кога ще бъде създаден, колко мандата ще излъчва, каква ще е методиката за разпределение на мандатите и др. По този начин сънародниците ни зад граница продължават да имат „непълно” право на глас – техният вот не се „превръща” директно в мандати. И занапред, ако няма промени, ще продължават да гласуват само за партийни листи, но не и за конкретни кандидати в тях. Българите зад граница реално не могат да излъчват депутати, имащи пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

В допълнение, законодателите силно подцениха ролята на общностите на българите извън страната и изтласкаха техните доброволци, които в годините назад работеха за организацията на изборния процес въпреки всички трудности. По този начин се създават два основни проблема – невъзможност да се попълнят съставите на комисиите в секциите извън страната (особено в по-отдалечени от България места), или принуждаване на местните доброволци да се включат в някои от партийните квоти в секционните комисии.

Същевременно данните показват ясно участието на нашите сънародници зад граница на проведените парламентарни избори в периода 2009-2022 г. Само за пример – общият брой гласове, подадени в чужбина на последните парламентарни избори – 178 022, е два пъти и половина по-голям от този в редица изборни райони в страната като София-област, Хасково, Велико Търново, Русе, излъчващи по 8 мандата.

Българите в САЩ можеха да гласуват в 55 секции в 28 щата на последните парламентарни избори през октомври, 2022 г. В тях са гласували общо 10 308 души, като средната активност в тези секции е 187 гласували. В сравнение пък в най-малкия изборен район в страната Видин са гласували средно по 116 души в секция. Средно в секциите на територията на страната своя вот са подавали по 199 избиратели.

В следващия видео материал, може да се запознаете с малка част от доброволците, организиращи работата в изборните секции на територията на Съединените щати. Те разказват защо изборите са важни за тях и какво ги мотивира да гласуват. Изразяваме нашата благодарност към участвалите в проведените срещи.

Видеото е част от работата на Институт за развитие на публичната среда за подобряване на изборния процес и цели да представи усилията на българите в чужбина в тази насока. Очаквайте следващите ни материали от поредицата.