Молдова постоянно е обект на дезинформационни кампании от страна на Русия

Машинното гласуване отново под въпрос
13.04.2022
Важното е да разберем, че емигрантите са хора и имат същите човешки права като всички останали
24.11.2022

Молдова постоянно е обект на дезинформационни кампании от страна на Русия

През последните години редица събития напомниха на целия свят, че докато националните държави често са вкопчени във вътрешно-политическите си проблеми, има процеси, които изискват общ отговор на международно ниво. Глобалното затопляне, Covid-19, войната в Украйна дадоха повод на националните ни общества да се вгледат в проблемите, които ни обединяват, за да търсим общи решения. 

Това убеждение е в основата на усилието на екипа на „Отворен парламент“ да проведе и представи поредица от интервюта с експерти от различни държави, адресиращи редица предизвикателства. Сред тях са дезинформацията и фалшивите новини, проблемите пред защита на човешки права, ниското ниво на гражданско участие в политическите процеси и т.н. 

Първото интервю ни среща с Екатерина Мисчисина. Тя е от Молдова –  бивш журналист, продуцент на новини и понастоящем мениджър на медийно съдържание в WatchDog.MD Community.

Екатерина Мисчисина

Екатерина, работата ти е концентрирана върху проблемите, произтичащи от дезинформация в Молдова. Би ли ни разказала повече?

Основната мисия на организацията, в която работя, е изграждането на устойчивост срещу дезинформация и пропаганда. Молдова е сравнително млада демокрация, която следва своя път към европейско бъдеще. Като бивша република на СССР, информационната и политическа среда на страната все още се влияе от Русия чрез медиите и прокремълските политически партии. Молдова е и постоянен обект на икономическо изнудване от Руската федерация, тъй като сме почти 100% зависими от руския газ. Корупцията е друг начин за разпространение на руското влияние в страната.

Разкажи ни повече за това как работи дезинформацията в Молдова. Кои са “опорните точки” и “историите”, които се използват по тази линия в страната?

Молдова постоянно е обект на дезинформационни кампании, стартирани от Руската федерация или нейни подставени лица. Така страната се задържа в руската орбита, подкопава се демокрацията и се упражнява политическо влияние. Твърденията, които се разпространяват в Молдова, много приличат на тези, използвани в Украйна. Един от най-използваните наративи е, че продемократичните политически партии са западни марионетки. Че Западът иска да вземе под контрол Молдова, че вече е проникнал на почти всички нива в обществото. Едно друго послание например, беше по линия на езика – целта му бе да раздели хората въз основа на езика, който говорят. Руската дипломация също така обвини официално Кишинев в русофобия.

Кои са основните канали за комуникация на такива послания? Само онлайн медиите ли са източник на дезинформация?

До нахлуването в Украйна, Кремъл контролираше чрез свои агенти някои от телевизионните станции в Молдова с национално покритие. През последната половин година всички руски информационни програми изчезнаха, тъй като Съветът за аудио-визуална регулация започна да прилага законовите норми и да следи по-строго телевизиите с национално покритие.

Друг начин за разпространение на руското зловредно влияние е чрез прокремълски партии. Такава например е Социалистическата партия – най-голямата опозиционна партия в Молдова. Нейният лидер Игор Додон е бивш президент на страната.

Може би най-значимите инструменти за разпространение на дезинформацията, които имат все по-голямо влияние, са съобщенията в социалните медии (Tik Tok, Facebook, Instagram и Youtube). Друг начин за отправянето на такива послания е чрез анонимни (предимно) канали в Телеграм, разпространяващи невярна информация, която се публикува от финансирани от Русия онлайн платформи. Някои от тези публикации стават широко разпространени и обсъждани в проруските телевизионни канали и дори се цитират в новинарски емисии.

На втори октомври в България се проведоха парламентарни избори. От твоя опит можеш ли да посочиш основните практики на дезинформация, използвани по време на предизборни кампании? Как те влияят на обществения дебат?

Най-често дезинформационните кампании са насочени срещу прозападни политици и в защита на консервативни и клептократични политически движения. Русия разгръща всякакви кампании за дезинформация, повечето от които се обръщат към страховете на консервативния електорат. Примери за такива послания са, че прозападните политици ще осигурят твърде много свобода на сексуалните малцинства; че децата ще бъдат изложени на неподходяща информация, свързана със сексуалното образование или че някои религиозни вярвания ще бъдат ограничени. С цел да доведат на власт политици, споделящи идеите на изолационизма, кампаниите за дезинформация експлоатират теми, свързани с инфлацията и растящите цени и обвиняват продемократичните сили за недалновидни политики. Това се случва без да се взима предвид регионалния или международния контекст, в който се развиват тези процеси. Такива твърдения са например „откакто демократите дойдоха на власт, цените се увеличиха“ или че прозападните политици „поставят страната в риск като подкрепят Украйна”.

WatchDog.md

Какви са основните усилия на НПО в Молдова за противодействие на дезинформацията? Можеш ли да ни дадеш примери за техни инициативи в тази посока и взаимодействие с държавата?

Нашият основен фокус е върху създаването на медийно съдържание, предоставянето на експертен опит и разпространението му възможно най-широко чрез традиционни и социални медии. Предоставяме експертиза на всички заинтересовани представители на институциите, които желаят да работят с нас. Въпреки това считаме, че най-ефективният начин за противодействие на дезинформацията е чрез масово публично присъствие по всички възможни канали. Така независимата информация ще може да достигне до обществото, до всеки човек, който държи смартфон или гледа телевизия.

Други неправителствени организации, които работят в тази област, разработиха учебна програма за медийна грамотност и убедиха властите да я въведат като избираем курс в молдовските училища. Освен това, неправителствените организации допринесоха за разработването на законови разпоредби за противодействие на руската пропаганда.

____________
The English version of the interview is attached HERE. .