Политическата реклама в медиите – 2.1 млн.лв. за 20 дни

(Не)възможен избор: секциите в риск през 2021 г.
14.09.2022
Месец кампания в медиите струва 3 млн. лв. на партиите
30.09.2022

Политическата реклама в медиите – 2.1 млн.лв. за 20 дни

Десет дни остават до изборите и кампанията на партиите навлиза в решителната си фаза. Средствата за медии обикновено са основно разходни перо в бюджетите на политическите формации. В кампанията за парламентарните избори през ноември, 2021 г. например, почти 70 % от всички разходи бяха за медийна реклама.

Именно затова за поредна кампания Институт за развитие на публичната среда следи текущите средства, които партиите влагат в медийно отразяване. Мониторингът ни включва официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции.

Двадесет дни след началото на предизборната кампания публикуваме междинни резултати с актуалност към 20-и септември, 2022 г. Подписаните договори между политическите формации и медиите възлизат на обща стойност от 2 086 167.08 лв. (без ДДС). Така за десет дни средствата за партийна реклама са се увеличили със 750 хил. лв.

Кои са партиите с най-много разходи?

В разгара на кампанията най-много средства в медийния си имидж влагат от коалицията Демократична България – 372 068 лв. Това е значителен ръст на разходите на формацията, тъй като към 11-септември те възлизаха на едва 27 578 лв. Предпочитаните от Демократична България медии са големите телевизии у нас – bTV, Nova и БНТ, които са получили около 85% от средствата на коалицията.

На второ място по разходи се нареждат от БСП за България със 300 356 лв. При тях основен разход е договор за Гугъл реклама чрез агенция-посредник, който бе публикуван на интернет страницата на в. Стандарт, но включва показване на банери в сайтовете на още поне 25 други медии (сред които bradva.bg, petel.bg, vihrogon.bg, uniconbg.com, vecherno.com, vijti.com, onovini.eu, silnabulgaria.eu и др.). От столетницата са насочили и средства в партийната си телевизия*.

Трето място по похарчени средства заема ГЕРБ-СДС със 297 920 лв. От коалицията са вложили само 42 хил. лв. в изминалите 10 дни от кампанията. Формацията продължава с практиката си да инвестира в разнообразни медии – от големите частни телевизии, до регионални издания и онлайн агенции.

От Продължаваме Промяната се нареждат след основния си политически опонент, като за реклама вече са разпределили 192 179 лв. От формацията обаче продължават да не залагат на комуникация чрез частните телевизии, а са вложили основната част от средствата си във вестници (в. 24 часа, в. Труд и в. Марица) и онлайн издания.

В следващата графика е включена подробна информация за партиите и коалициите и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 20-и септември.

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

Две формации – Народна партия истината и само истината и Национално движение единство, както и двата инициативни комитета към този момент не са обявили сключени договори за медийно отразяване.

Кои медии привлякоха най-много средства?

Сред медиите с най-много приходи отново се нарежда обществената БНТ, която е привлякла 397 153 лв. – увеличение с близо 150 хил. лв. спрямо предходния период. Обществената телевизия има договори с общо 18 от участниците в изборите. Следва ТВ Евроком 287 097 лв., основната част от които са от Възраждане, но трябва да отбележим, че телевизията има договори за платено отразяване с общо 15 формации. На трето място вече е bTV с 269 636 лв. (както посочихме по-горе главният приход за телевизията е от Демократична България).

Графиката по-долу представя всички медии, които към 20-и септември, 2022 г. са привлекли средства от политическите формации.
Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия, ще видите участниците, подписали договори за услуги с нея:  

*В приходите на в. Стандарт не сме включили договорът за Гугъл реклама. Това е така, тъй като не може да се определи каква част от сумата от 200 хил.лв.в този договор, ще се насочи към медията. 

От мониторираните доставчици на медийни услуги към този момент шест не са публикували данни за сключени договори – вестниците Борба Ние и. Арда NEWS, радио Фокус и онлайн изданията Focus-news.bg и Фрог нюз. Въпреки това някои от тях (както и в предишни кампании) очевидно представят политическа реклама.

След първата публикация от мониторинга, от в. Стандарт започнаха да маркират агитационното си съдържание.

Телевизия Евроком продължава практиката си да сключва безвъзмездни договори. Този път тя има такива с 10 политически субекта – БСП за България, Демократична България, Продължаваме промяната, Движение на непартийните кандидати, Изправи се, България, Правото, Пряка демокрация, Русофили за възраждане на отечеството, Атака, и БНО. Безвъзмезден договор е публикувала и ⅞ ТВ , като той е сключен със свързаната с нея партия Има такъв народ. Липсва яснота за вида медийни услуги, включени в подобен тип договори, както и за техния обем. Търговската логика на подобни споразумения също е трудно обяснима, тъй като те предоставят ефирно време без заплащане за това.

Екипът ни ще продължи да следи изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на финансирането на предизборната кампания и отразяването ѝ в медиите. Следващата ни публикация по тази тема ще бъде на 30-и септември, 2022 г.


*Договорът на БСП с БСТВ има несъответствия – в самият договор е посочена сума от 5 000 лв, а в приложението към него – 24 980 лв. В нашият мониторинг сме включили сумата 24 980 лв.