С колко намаляха спестяванията на партиите в изборната 2021 г.?

11 млн.лв. загуби инкасираха партийните централи в изборната 2021 г. 
08.06.2022
Дарения за партиите през 2020 г. и 2021 г. – ефектът на изборите
30.06.2022

С колко намаляха спестяванията на партиите в изборната 2021 г.?

Неяснотите и препирните около българското вето за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз, отклониха вниманието от актуализацията на държавния бюджет. Докато тя остана на заден план за публичното внимание, разпадът на управляващата коалиция отвори разговорите за все по-бързо приближаващите се поредни предсрочни парламентарни избори. Политически анализатори вече предвиждат, че те ще са в края на септември тази година. 

Доколко обаче политическите партии са готови да посрещнат разходите за още една кампания в рамките на година и половина? В предишна публикация Институт за развитие на публичната среда вече показа, че четирите избора през изминалата година са се отразили доста негативно на партийните каси – декларираните от партиите загуби са в размер на почти 11 млн. лв. Какъв е ефектът на това за паричните активи на политическите формации ще проследим в настоящия материал. 

Депозитите и парите в брой на партиите

Настоящият материал обобщава данните за депозитите и парите в брой на партиите и коалициите, участвали в някое от народните събрания през 2021 г. (44-то, 45-то, 46-то и 47-мо). Това са 24 партии, част от които са били в състава на коалициите БСП за България, ГЕРБ-СДС, Демократична България, Изправи се БГ! Ние идваме!, Обединени патриоти и Продължаваме промяната. За да е възможно сравнение, екипът ни прегледа информацията за 2020 г. и 2021 г. Оказва се, че според финансовите отчети за една година депозитите на партиите са намалели на половина, а парите им в брой – с една трета.

 

Loading...

Loading…

През 2021 г. паричните средства на партиите в банкови влогове са общо  9 301 000 лв., а тези в кеш – 1 018 000 лв. 

От партиите в настоящия парламент с най-много финансови средства (в брой и като депозити) разполагат от коалицията ГЕРБ-СДС. Те имат 6.4 млн. лв. декларирани в банкови влогове (от които сумата на СДС е едва 1 000 лв.). Спрямо 2020 г. коалицията е загубила почти 7.13 млн.лв. от спестяванията си. Само трите парламентарни кампании от 2021 г. са стрували на ГЕРБ-СДС 2.6 млн. лв. Така, очевидно въпреки намалелите средства, коалицията има повече от достатъчен финансов ресурс за предстоящите извънредни парламентарни избори. Още повече, че тя разполага и с 295 хил. лв. в брой. Останалите политически формации имат в пъти по-малко спестени средства. Това е така, защото политическа партия ГЕРБ в последните 12 години традиционно има най-много гласове, респективно сериозни постъпления от държавната субсидия. За справка, само през 2021 г. приходите на ГЕРБ (вкл. и в коалиция със СДС) от държавното финансиране възлизат на 6.5 млн. лв.

Графиката по-долу показва сумите в банкови депозити на партиите и коалициите от 47-о Народно събрание за 2020 г. и 2021 г. 

 

Loading...

Loading…

Тук трябва да направим уточнение – в графиката има информация за коалицията Продължаваме промяната, но тя не включва едноименната партия, тъй като последната беше създадена по-рано през настоящата година. Така, сумата от 708 хил. лв. съдържа депозитите, декларирани от партиите Волт, Средна европейска класа и политическо движение Социалдемократи. 

С най-много пари в брой през миналата година са разполагали от коалиция БСП за България – 535 хил. лв. В този формат освен БСП се включват още Нова Зора, Комунистическа партия на България, Политически клуб Тракия и Политически клуб Екогласност.

Следващата графика показва динамиката при наличните средства през 2020 г. и 2021 г. на партиите и коалициите от 47-о Народно събрание:  

 

Loading...

Loading…

Вероятно в оставащите месеци на годината спестяванията на партиите отново ще послужат за финансиране на поредната предизборна кампания. Какъв ефект ще има това върху наличните финансови средства на политическите субекти у нас предстои да разберем.