Спестяванията на депутатите в началото на мандата

8 милиона лева са „наличните” парични средства на депутатите
02.04.2022
Длъжниците в 47-ото Народно събрание
22.04.2022

Спестяванията на депутатите в началото на мандата

В поредица от статии екипът на „Отворен парламент” представя обобщена информация за имуществените декларации, подадени от депутатите при встъпването им в длъжност. Те са подадени съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Настоящата публикация съдържа данни за заделените в депозити средства на представителите в 47-то Народно събрание. Това са техните спестявания в допълнение към наличните парични средства, за които писахме в предишна статия. Трябва да отбележим, че някои от депутатите са декларирали и влоговете на свои съпрузи и деца, които сме прибавили към общата сума на средствата. 

Според данните от електронния регистър на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) общо 150 народни представители са декларирали депозити (лични и на членове на семействата им) в страната и в чужбина.финансова Тринадесет от тях са посочили, че вложенията им са в чужди банки. 

Общата сума от всички влогове възлиза на 27 756 649 лв., като 553 658 лв. от тях са инвестирани в депозити в банкови институции извън страната.

Най-много спестявания са заделили депутатите от ГЕРБ-СДС – малко над 13 млн.лв. или около 50 % от всички декларирани от избраниците средства в началото на мандата. Следват народните представители от ДПС с депозити за почти 6 млн. лв. и тези от Продължаваме промяната с 3.4 млн. лв. По-долу са представени средствата на депутатите в отделните парламентарни групи:

 

Loading...

Loading…

Любопитно е, че повече от половината спестявания, декларирани от групата на ГЕРБ-СДС, са на Лъчезар Иванов. Към декември 2021 г. той е обявил депозити за около 7.2 млн. лв., от които основната част са по доларова сметка, в която има 3.95 млн. долара. 

Преглед на предишни негови декларации показва, че година по-рано – през декември, 2020 г. той е обявил спестявания от едва 19 723 долара. Така се оказва, че за 12 месеца депозитите му в щатска валута са се увеличили цели 200 пъти. Както писа “Свободна Европа” през миналата година, депутатът е консултирал американска здравна компания, която е заплащала услугите му с нейни акции. Очевидно впоследствие тяхната продажба е била изключително печеливша за народния представител. С тези спестени авоари, Лъчезар Иванов изпреварва представителят на ДПС Делян Пеевски. Последният е декларирал 3.6 млн. лв. в български банки. Владимир Табутов от Продължаваме промяната допълва “челната” тройка, като е посочил спестявания в размер на 1.3 млн. лв.

Най-малко са спестяванията на Ирена Димова от ГЕРБ – 253 лв., Веска Ненчева от БСП – 349 лв. и Николай Ангов от Продължаваме промяната – 1 660 лв. 

Депозити над 100 000 лв. са декларирали най-много от народните представители – 55. Спестявания между 50 и 100 хил. лв. са посочили 25 от депутатите, а между 20 и 50 хил.лв. – 35 от тях.   

В образеца на имуществена декларация не е включена изрична графа, в която депутатите да уточняват конкретната банкова институция и държава, където са вложени средствата им. Поради тази особеност само 13 народни представители са посочили в кои банки те и близките им са спестили парите си. Сред търговските банки, депутатите са поверили най-много средства в ДСК – 495 014 лв., следвана от УниКредит Булбанк – 401 964 лв., Райфайзен банк – 173 206 лв., Пощенска банка – 30 700 лв., ОББ – 18 514 лв. и ЦКБ – 4 411 лв. 

В последваща наша публикация ще представим подробности за обявените от народните представители задължения към български и чужди банки.