Какви превозни средства използват депутатите в 47-ото Народно събрание?

Четири парламента през 2021 г. – обзор на работата им
23.12.2021
8 милиона лева са „наличните” парични средства на депутатите
02.04.2022

Какви превозни средства използват депутатите в 47-ото Народно събрание?

В началото на декември в длъжност стъпиха избраните в 47-ото Народно събрание депутати, за част от които попълването на имуществена декларация пред КПКОНПИ е новост. 

Както и за предишни народни събрания, екипът на „Отворен парламент” отново обобщава данните, свързани с активите на депутатите. В настоящата публикация по темата ще ви запознаем с притежаваните от народните избраници моторни превозни средства (МПС). 

Общо 164 от настоящите депутати са посочили, че в лично качество притежават 219 леки и товарни автомобили, мотоциклети, лодки и др. Стойността на тези превозни средства възлиза на 5 224 876 лв. В допълнение, 11 депутати са посочили че само техните съпрузи са собственици на 13 различни видове МПС. Трябва да се отбележи, че народните представители изплащат някои от декларираните автомобили по лизингови договори. Не може да установим обаче конкретният брой на тези превозни средства, нито колко струват те – не се знае дали посочените за тях суми са обща или остатъчна стойност. 

Най-предпочитаните от народните представители марки автомобили са Марцедес, Тойота и Фолксваген:

 

Loading...

Loading…

Според подадените декларации депутатът с най-много превозни средства е Гюнай Хюсмен (ГЕРБ), който притежава 5 автомобила. Собствеността на всички тях е разделена и със съпругата на г-н Хюсмен. Бившият областен управител на Разград е обявил и най-скъпия автомобил в този парламент. Става въпрос за Мерцедес S 580 4МATIC придобит през 2021 г. за 319 300 лв. Отново той е декларирал още един Мерцедес, закупен през 2014 г. за 250 хил.лв. Сред собствениците на по-скъпи коли се нарежда депутатът Бранимир Балачев (ГЕРБ) с Ауди Q7 за 143 400 лв. (отново съсобственост със съпругата му).

В обратната плоскост, най-евтиното возило е декларирал депутатът Ангел Георгиев от Възраждане, който се е сдобил със западно БМВ за едва 100 лв. 

„Най-необичайната” марка е „Тофаш Доган” – турски автомобил, на декларирана стойност от 350 лв., собственост на Сезгин Мехмед от ДПС.  

Варненският депутат от ГЕРБ Балачев, също така притежава и единствената декларирана яхта. Това е ветроходната Sun Odyssey, но от данните в имуществената декларация не става ясно нейният точен модел. Депутатът, прочул се с нарушаване на Ковид карантината по-рано тази година, е закупил яхтата заедно със съпругата си. Сумите, декларирани срещу имената на двамата, са по 58 676 лв. Народният представител от ГЕРБ притежава и джет Sea Doo.   

В настоящия парламент сред декларираните моторни превозни средства, впечатление правят самолетите на депутата Стоян Георгиев, избран от листата на Продължаваме промяната в Силистренския избирателен район. Преди да стане народен представител, той е бил пилот и собственик на фирма за селскостопанска авиация. В декларацията си той е посочил 2 личи самолета Чесна, които са в съсобственост със съпругата му. Също така депутатът е описал и 6 летателни апарата на фирмата, управлявана отново от неговата съпруга. 

Още обобщена информация от имуществените декларации на народните представители ще представим в следващи публикации в блога „Отворен парламент”.