Кампанията за парламентарните избори със скромни разходи за медии

В средата на кампанията партиите са похарчили едва 1.6 млн. за медийна реклама
02.07.2021
Анализ на преференциалното гласуване – има ли размествания в листите?
14.07.2021

Кампанията за парламентарните избори със скромни разходи за медии

Партиите вложиха 2.5 млн.лв. за реклама на посланията си

Ако се съди по отделените средства, то медийното отразяване на приключващата днес кампания е намаляло близо два пъти в сравнение с това през пролетта. Сумите на договорите подписани между партии и медии към 8-и юли, 2021 г. възлизат на 2 475 255 лв без ДДС. Същевременно в края на предишната кампания участниците бяха отделили 4.1 млн.лв. за реклама.  

Такива заключения правим от данните в извадката на Институт за развитие на публичната среда. В нея попадат договорите, публикувани на официалните страници на 40 национални и регионални медии (които може да видите ТУК) – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции. 

Кой се рекламира най-усилено?

В последната седмица от кампанията коалицията между ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ излезе начело по разходи за реклама. За този период патриотичната формация сключи 7 споразумения на стойност 222 000 лв. (без ДДС). Така в края на кампанията общите им разходи възлизат на 476 818 лв. (без ДДС). На второ място е коалицията Демократична България, която в последните дни увеличи почти пет пъти вложените за медийно отразяване средства до 453 912 лв. (без ДДС). Основни бенефициенти и за двете коалиции са големите национални телевизии – БНТ, bTV и Nova.

За разлика от тези две формации, коалицията ГЕРБ-СДС заложи на различен подход – тя отдели повече средства в началния етап на кампанията, а в последната седмица разходите им за медии бележат по-слаб ръст до 417 696 лв. (без ДДС). 

Следващата графиката представя подробна информация за политическите субекти и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 8-и юли.

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

Единственият участник, който през цялата предизборна кампания не сключи договори за реклама, е партия Подем. От Атака продължават безплатното отразяване на кампанията си в партийната телевизия Алфа. От партията обаче са сключили и два договора с ТВ Евроком – един на стойност 3780 лв. без ДДС, и един за безвъзмездни услуги. 

Кой привлече най-много средства?

Ден преди края на кампанията, обществената телевизия БНТ е начело по привлечени приходи от реклама – 448 762 лв. (без ДДС). Това се случва за първи път на парламентарни избори, откакто в Изборния кодекс беше въведено изискването за публикуване на договорите за медийно отразяване. Следва да отбележим, че тарифите на БНТ не се образуват на пазарен принцип, а се определят с постановление на Министерски съвет. Също така тази телевизия предоставя и безплатни форми за отразяване на кандидатите съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. 

Следващата графика представя подробна информация за привлечените от медиите средства към 8-и юли. 

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия с мишката, ще видите разпределението по партии/коалиции: 

За първи път нито една от двете големи частни телевизии в страната – bTV и Nova, не е водач по приходи от реклама в кампанията. Все пак те са съответно на второ и трето място по привлечени средства.   

Телевизия Евроком продължава с практиката на безвъзмездни договори, като вече има сключени такива с 15 политически субекта – Свобода, БСП за България, Изправи се! Мутри вън!, Движение заедно за промяна, Пряка демокрация, Демократична България, Ляв съюз за чиста и свята република, МИР, Гражданска платформа българско лято, Възраждане, България на труда и разума, Републиканци за България, Партия на Зелените, Български национален съюз – НД и Атака. 

Други доставчици на медийни услуги, предоставящи ги безплатно, са телевизия Алфа (сключила договор с партия Атака, както посочихме по-горе) и телевизия ⅞, подписала споразумение за безвъзмездно отразяване на Има такъв народ. 

Към 8-и юли 7 от включенитe в мониторинга ни медии нямат или не са обявили договори с участниците в кампанията. Това са: в. Монитор, в. Телеграф, в. Черноморски фар, в. Старозагорски новини, в. Арда нюз и сайтовете БГНес и Фрог нюз. Някои от тях обаче публикуват агитационни материали.

Парите за реклама във Фейсбук

Като част от мониторинга проследихме и средствата, които партиите и коалициите от 45-тото Народно събрание вложиха за реклама в най-популярната социална мрежа у нас – Фейсбук. Прегледахме и страниците на партиите, които съставляват съответните коалиции, както и тези на техните лидери. Поради особеностите на Фейсбук, данните относно брой спонсорирани публикации и стойност на рекламата са за периода от 29-и юни до 5-и юли включително. Общият брой спонсорирани публикации за тази една седмица е 434, от които най-много – 350, са от страницата на Да, България. Следват Отровното трио с 36 и ДСБ с 32. 

Стойността на всички рекламни постове възлиза на 114 528 лв. с ДДС. Най-скъпа кампания във Фейсбук и отново е провела партия Да, България с изразходвани общо 101 688 лв. Следват страницата на лидера на партията Христо Иванов с 5 019 лв. и Отровното трио с 4 440 лв.

Пълна информация за разходите за реклама  – в традиционните и социалните медии, на участниците в кампания ще е налична едва след като те подадат финансовите си отчети пред Сметната палата.