В средата на кампанията партиите са похарчили едва 1.6 млн. за медийна реклама

Скромни разходи за медийно отразяване в първите дни на предизборната кампания
22.06.2021
Кампанията за парламентарните избори със скромни разходи за медии
09.07.2021

В средата на кампанията партиите са похарчили едва 1.6 млн. за медийна реклама

Двадесет дни след старта на предизборната кампания, до избирателите не достигат не само информационни материали, но и предизборни обещания през медиите. 

За разлика от предишни кампании, и то не само за парламентарни избори, в първите три седмици от настоящата партиите и коалициите са похарчили рекордно малка сума за реклама в медиите – 1 608 384 лв. без ДДС. На тази стойност възлизат сключените към 30-и юни договори според нашия мониторинг. Той обхваща официалните страници на 40 национални и регионални медии (които може да видите ТУК) – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции. 

Кой похарчи най-много за реклама досега?

От ГЕРБ и БСП продължават да харчат най-много средства за агитация в медиите. На първо място по разходи отново е коалицията ГЕРБ-СДС с 347 253 лв., следвана от левицата с 283 251 лв. Обединените в патриотична коалиция партии, които в различни формати не успяха да влязат в парламента на изборите през април, се нарежда на трето място с 254 016 лв. 

Следващата графиката представя подробна информация за политическите субекти и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 30-и юни.

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана партия/коалиция с мишката, ще видите разпределението на нейните средства по медии:

Единственият участник, който продължава да няма договори за реклама в медиите, е партия Подем. От Атака отново не са плащали за реклама, като са използвали възможността да подпишат договор за безвъзмездно отразяване в партийната си телевизия Алфа. 

Кои медии привличат най-много средства?

И към този момент най-много средства е привлякла телевизия Евроком – 270 550 лв. Тя е следвана от БНТ с 223 900 лв. и bTV със 173 471 лв. Нова ТВ остава на пето място по привлечени средства след вестник 24 часа. 

Въпреки че сумите на двете най-големи частни национални телевизии нараснаха спрямо миналата седмица, те остават значително по-малки от предходни кампании. Двадесет дни след началото на кампанията, bTV вече има три сключени договора – с БСП за България, с ГЕРБ-СДС и с Български патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ. Три са и договорите на Нова ТВ – с БСП за България, с Партия на Зелените и с патриотичната коалиция. 

Следващата графика представя подробна информация за привлечените от медиите средства към 30-и юни. 

Графиката е ИНТЕРАКТИВНА – ако натиснете предпочитана медия с мишката, ще видите разпределението на средствата по парти:

*Dir.bg имат и договор, сключен с Коалиция Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ. Неговата стойност обаче не е публикувана. 

Прави впечатление, че първенецът по спечелени средства от кампанията до момента, телевизия Евроком, продължава практиката си да сключва безвъзмездни договори. Този път такива има с 13 политически субекта –  Свобода, БСП за България, Изправи се! Мутри вън!, Движение заедно за промяна, Пряка демокрация, Демократична България, Ляв съюз за чиста и свята република, МИР, Гражданска платформа българско лято, Възраждане, България на труда и разума, Републиканци за България, Партия на Зелените.  

Както споменахме по-горе безвъзмезден договор имат телевизия Алфа с партия Атака. Тази опция се използва и от телевизия ⅞ с партия Има такъв народ.

Към 30-и юни 8 от включенитe в мониторинга медии нямат или не са обявили договори с участниците в кампанията. Това са: в. Стандарт, в. Монитор, в. Телеграф, в. Черноморски фар, в. Старозагорски новини, в. Арда нюз и сайтовете БГНес и Фрог нюз. Някои от тях обаче публикуват агитационни материали. Такъв е например в. Стандарт, в чийто брой от 25-и юни, 2021 г. (петък) има шест страници с политическа реклама, като някои от тях не са маркирани в съответствие с изискванията на Изборния кодекс. 

Снимки от печатното издание на вестник Стандарт.

Няколко коментара

Очевидно е, че средствата отделени за медийна реклама от участниците в тази кампания, са рекордно ниски. На същия етап преди парламентарните избори през април партийните централи бяха отделили 3 518 725 лв., в кампанията за парламентарните избори през 2017-та разходите възлизаха на 2 429 846 лв., а през 2014-а – 2 289 102 лв. 

Вероятно основна причина за това е рекордно скъпата медийна кампания преди два месеца, която значително намали средствата в партийните каси. Не бива да забравяме, че до края на годината предстоят още едни избори – тези за президент, които могат да бъдат комбинирани с предсрочни парламентарни такива. Това също е възможна причина партиите да не влагат значителни средства в настоящата кампания.

За поредна кампания наблюдаваме практиката за сключване на безвъзмездни договори за обслужване на партиите. Липсва яснота за вида медийни услуги, включени в тези договори, както и за техния обем. Търговската логика на подобни споразумения също е трудно обяснима, тъй като те предоставят ефирно време без заплащане за това. 

Десет дни преди края на кампанията най-гледаните според данните на пийпълметрията национални частни телевизии – bTV и Нова ТВ, не са сред предпочитаните канали за комуникация с избирателите. Към този момент те са успели да привлекат едва 18% от средствата за предизборна реклама, вместо традиционните за тях 50%. 

Обществената телевизия БНТ е на второ място по привлечени приходи, но е редно да отбележим, че нейните тарифи не се образуват на пазарен принцип, а се определят с постановление на Министерски съвет. Също така тази телевизия предоставя и безплатни форми за отразяване на кандидатите съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. 

В края на следващата седмица ще представим обобщение за разходваните средства за медийно отразяване за цялата предизборна кампания.


*Поради допусната техническа грешка сумата по договора на партия Глас Народен с Offnews е редактирана от 3 333.33 лв без ДДС на 33 333.33 лв без ДДС.