Скромни разходи за медийно отразяване в първите дни на предизборната кампания

Как се разходваха медийните пакети за парламентарните избори през април?
09.06.2021
В средата на кампанията партиите са похарчили едва 1.6 млн. за медийна реклама
02.07.2021

Скромни разходи за медийно отразяване в първите дни на предизборната кампания

Дали партиите ще похарчат повече пари за медийно отразяване на предизборната кампания за предстоящия вот на 11-юли в сравнение с кампанията от пролетта? Кои ще са най-предпочитаните медии този път? 

Това са част от въпросите, чийто отговор ще търсим докато следим дали доставчиците на медийни услуги спазват задължението да публикуват договорите си с политически субекти в тридневен срок след подписването им. 

Кампанията за предсрочните парламентарни избори започна официално на 11-ти юни. За място в Народното събрание се борят 15 партии, 8 коалиции и един инициативен комитет в 24 многомандатен избирателен район – София.

В настоящата кампания мониторингът ни включва официалните страници на 40 национални и регионални медии – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайтове и агенции. 

Обичайно средствата за реклама в медиите са най-голямото перо от разходите на участниците в предизборните кампании. В надпреварата за вота на 4-и април, партиите похарчиха значителни суми за отразяване в медиите. Екипът ни ще проследи дали това ще се промени в настоящата ситуация, заради опразнените каси покрай кампанията преди два месеца, или пък напрегнатата политическа ситуация ще ги насърчи да търсят повече медийни изяви. 

Десет дни след началото на предизборната кампания публикуваме първите резултати от мониторинга с актуалност към 20-и юни 2021 г. Подписаните към момента договори възлизат на обща стойност от 1 147 425 лв. (без ДДС).

Кой похарчи най-много за реклама досега?

Най-много средства за агитация в медии към момента са отделили трите традиционни формации в страната  – коалицията ГЕРБ-СДС с  264 107 лв., БСП за България, които са похарчили 260 551 лв.  и ДПС  – със 114 490 лв. Така трите формации всъщност са похарчили над 50% от цялата сума, която всички субекти са отделили за медийно отразяване към момента.

Не малко средства са вложили и от патриотичното обединение Български патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ – 101 140 лв. Най-вероятно те ще продължат да залагат на реклама и до края на кампанията, за да увеличат шансовете си да влязат в следващото Народно събрание след като на изборите през април не събраха необходимия брой гласове. 

Следващата графика показва подробна информация за политическите субекти и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 20-и юни (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитан участник с мишката, ще видите разпределението на средствата по медии):

В първата една трета от кампанията 5 субекта нямат сключени договори за отразяване. Тава са партия МИР, партия Подем, партия Бригада, Партия на Зелените и Глас народен. Редно е да отбележим, че партия Атака не е отделила сума за реклама, но пък има договор за безвъзмездно отразяване в партийната си телевизия Алфа. 

Кои медии привличат най-много средства?

Най-много средства за първите 10 дни от кампанията е привлякла телевизия Евроком – 237 385 лв. В предишни кампании тя беше предпочитана и за реклама, платена със средствата от медийни пакети. Телевизията също така отново сключва безвъзмездни договори с участниците в кампанията. Към момента такива има със следните партии и коалиции: Свобода, БСП за България, Изправи се! Мутри вън!, Движение заедно за промяна, Пряка демокрация и Демократична България. 

На второ място по привлечени средства е обществената БНТ със 162 520 лв., следвана от вестник 24 часа със 111 250 лв. 

Впечатление прави, че към този момент двете големи частни национални телевизии БТВ и Нова ТВ са сключили едва по един договор с БСП за България.  

*Dir.bg имат и договор, сключен с Коалиция Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ. Неговата стойност обаче не е публикувана. 

Към 20-и юни 29 от включените медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. Останалите 11 не са публикували или нямат сключени такива с политическите субекти. Това са: в. Стандарт, в. Монитор, в. Телеграф, в. Черноморски фар, в. Старозагорски новини, в. Арда нюз и сайтовете Дневник и Капитал, БГНес, Медиапул, Фрог нюз, Флагман. 

На някои от страниците им все още са публикувани договорите за изборите от 4-и април – такъв е случаят например с Флагман. Други медии обаче въпреки че не са публикували договори, очевидно публикуват агитационни материали. Пример за това е в. Старозагорски новини. 

Няколко коментара 

Разходваната сума за медийна реклама в първите десет дни от настоящата кампания е почти два пъти по-малка от средствата, които бяха отделени за същия период за изборите през април – 2 193 858 лв. (без ДДС). Това може да се дължи както на намалените средства в партийните каси, така и на не толкова стриктните противоепидемични мерки и възможността за провеждане на кампания на терен.

За разлика от кампанията преди два месеца, партията на Цветан Цветанов “Републиканци за България” и патриотичните формации ВМРО, Воля и НФСБ са в пъти по-скромни в разходите си за реклама (намалението е близо шест пъти).  

Интересно впечатление прави, че за разлика от предишни кампании, в тази двете големи търговски национални телевизии – БТВ и Нова ТВ, не са предпочитани от политическите субекти. Докато по същото време в кампанията през април, те бяха привлекли почти половината от парите за реклама, в момента в тях са инвестирани около 10 % от партийните средства – и то само от един политически субект.  

В същото време, продължава тенденцията партийните телевизии да са трибуна на собствените си централи и да подписват договори именно с тях.  

Екипът ни ще продължи да следи изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на финансирането на предизборната кампания и отразяването ѝ в медиите.