Партийните послания във Фейсбук по време на размяната на мандати за управление

Възможно ли е намаляването на партийните представители и застъпници?
27.04.2021
Колко активни бяха партиите във Фейсбук в периода на регистрация за следващите избори?
28.05.2021

Партийните послания във Фейсбук по време на размяната на мандати за управление

В трите седмици размяна на мандати за съставяне на правителство се оказа, че комуникацията е напрегната както в парламента, така и на Фейсбук страниците на главните действащи политически лица. 

Екипът ни проследи как шестте формации, спечелили места в парламента, се обръщаха към последователи и опоненти чрез „ефира” на най-популярната социална медия у нас – Фейсбук. Прегледахме страниците и на вложилите значителни средства за реклама в традиционните медии по време на предизборната кампания през март, 2021 г. Това са патриотичните формации ВОЛЯ – НФСБ” и ВМРО, както и Републиканци за България.  В мониторинга включихме също така партиите, които съставляват съответните коалиции, както и техните лидери. Данните обхващат периода от встъпването в длъжност на новите депутати до деня, в който бе връчен и върнат последният (трети) мандат за съставяне на правителство (15.04.2021 г. – 05.05.2021 г.). 

В прегледа сме включили информацията за броя и вида за публикациите на различните фейсбук страници, както и за степента на ангажираност на публиката. На 15-те страници на политически формации и на 12-те страници на политически лидери в този период има общо 1 087 публикации. От тях  309 са видеоматериали с почти 14 млн. гледания. Ангажираността на аудиторията личи от над 1.6 млн. харесвания и реакции, както и от 150 хил. споделяния на материалите и повече от 255 хил. коментара. Това сякаш подчертава и казаното от Слави Трифонов в негово интервю за БНР на 8-ми май, 2021 г., който посочва: „Начинът на изразяване вече е интернет, защото там си напълно свободен.”

Най-много публикации сред политическите формации има страницата на БСП – 159, но само 5 от тях са с включено видео. Следват ги от Да, България” – със 72 материала (23 видеа). 

Прави впечатление широкото използване на видео споделяне от страна на ДПС. От тази партия са възприели практиката да публикуват всяко изказване на свои представители от трибуната на Народното събрание във видео формат – от всички 52 публикации на партията, видеата са 41. 

Най-активни сред политическите лидери са Николай Хаджигенов – със 119 публикации, и Мая Манолова – 88 публикации, от които 58 във видео формат. 

Водачите на двете най-големи партии в 45-тото Народно събрание – Бойко Борисов (ГЕРБ) и Слави Трифонов („Има такъв народ”), очаквано ангажираха и най-много вниманието на публиката. Бившият премиер има 36 публикации в този период, които са предизвикали най-много коментари – общо 77 675. Слави Трифонов пък е споделил два видео материала на своята страница, които са генерирали 1 562 000 гледания, като само на единия от тях те са 1 300 000.  

От патриотичните формации най-активни са били ВМРО с 59 публикации, голямата част от които представляват споделяне на съдържание от официалния сайт на партията.

В краткото време, в което функционираше 45-тото Народно събрание, голяма част от партиите активно използваха Фейсбук, за да привлекат аудиторията към своите тези. Това изглежда като ясна заявка, че този канал за комуникация ще бъде използван усилено и в оставащите седмици до изборния ден.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за развитие на публичната среда и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. Повече за Фонда може да научите на www.activecitizensfund.bg.