Политическата реклама във Фейсбук – използвана и след изборите

Медийната реклама и дарителите в предизборната кампания за парламент
13.04.2021
(Пред)изборни реформи
23.04.2021

Политическата реклама във Фейсбук – използвана и след изборите

Десет дни след изборите,  новото Народно събрание вече е факт. Новите депутати ще се заклеха на 15-и април в пленарна зала.  

В периода 01.04.2021 г. – 13.04.2021 г. екипът ни проследи как протече комуникацията на шестте формации, спечелили места в парламента, с техните последователи и фенове в най-популярната социална мрежа у нас – Фейсбук. Прегледахме страниците на ГЕРБ-СДС”, БСП за България”, Има такъв народ!, ДПС, Демократична България” и Изправи се!Мутри вън!”. Включихме в мониторинга и вложилите значителни средства за реклама в традиционните медии патриотични формации ВОЛЯ – НФСБ” и ВМРО, както и Републиканци за България. В допълнение, прегледахме страниците на партиите, които съставляват съответните коалиции, както тези на техните лидери. Данните обхващат броя последователи, броя спонсорирани постове и стойността на рекламата за разглеждания период. 

Отново трябва да отбележим, че три от разглежданите страници са лични профили – на Бойко Борисов (ГЕРБ), на Атанас Атанасов (ДСБ) и на Николай Хаджигенов (Изправи се!Мутри вън!). Те имат по-различни функционалности, които не предполагат промотиране на съдържание, и в следствие на това не предоставят възможности за спонсорирани постове. 

Всички наблюдавани 27 страници имат 2 096 846 последователи, което представлява увеличение с 80 454 души спрямо последния ден на кампанията. Сред политическите лидери може би очаквано най-популярен продължава да е Слави Трифонов – с общо 597 468 последователи (увеличени с 40 636), а с най-скромно присъствие отново е Атанас Атанасов – с 4 361 следващи го. От политическите формации убедително на първо място е Да, България със 171 773 последователи (увеличени с 7 843), а най-малко публика има страницата на НФСБ – 2 773 души (увеличени с едва 115). 

Общият брой спонсорирани постове за разглеждания период е 282, от които най-много – 61, са от страницата на Републиканци за България. Следват ги Отровното трио с 50 поста и Да, България – с 49. Стойността на всички рекламни постове възлиза на 213 011 лв. с ДДС. Това е три пъти повече от сумата, инвестирана от партиите в последната седмица на кампанията. 

 

Сред наблюдаваните от нас страници най-скъпа кампания във Фейсбук за последните две седмици е провела партия Да, България, които са изразходвали общо 146 277 лв. Следват ги страницата на Слави Трифонов с 29 989 лв. и коалиция “Демократична България” с 15 645 лв. 

Данните показват, че участниците в изборите са залагали изключително сериозно на присъствието си в социалната мрежа Фейсбук в деня за размисъл, изборния ден и седмицата до обявяване на резултатите и обнародване на окончателния списък с избраниците в 45-ото Народно събрание. Отново трябва да посочим, че тези данни не предоставят цялостна картина за стойността на кампанията на разглежданите политически субекти във Фейсбук, тъй като редица кандидати създадоха индивидуални страници за своя персонална агитация. Пълна финансова информация би следвало да бъде посочена в отчетите за приходи и разходи на политическите субекти, които се подават към Сметната палата. Тя обаче едва ли ще включва сумите, похарчени след изборния ден.

   


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за развитие на публичната среда и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. Повече за Фонда може да научите на www.activecitizensfund.bg.