Спонсорирани постове в търсене на последователи

Рекордно скъпа предизборна кампания в медиите
01.04.2021
Подвижните секции – от възможностите до прилагането
03.04.2021

Спонсорирани постове в търсене на последователи

Ден преди края на кампанията екипът ни проследи как протича тя в най-популярната социална мрежа у нас – Фейсбук. Прегледахме страниците на седемте формации, които имат най-голям шанс да присъстват в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ-СДС, БСП за България, Има такъв народ!, ДПС, Демократична България, Изправи се!Мутри вън! и ВМРО. Включихме и коалицията ВОЛЯ – НФСБ и партия Републиканци за България, които са вложили значителни средства за реклама в традиционните медии. В допълнение прегледахме и страниците на партиите, които съставляват съответните коалиции, както лидерите на формациите. Поради особеностите на Фейсбук, данните относно брой спонсорирани постове и стойност на рекламата са за последната една седмица на кампанията – от 26-и март до 1-и април включително.

Общият брой страници, които обхваща мониторингът ни, е 27, като от тях три са лични профили – на Бойко Борисов (ГЕРБ), на Атанас Атанасов (ДСБ) и на Николай Хаджигенов (Изправи се!Мутри вън!). Те не предоставят същите функционалности като страниците, създавани с цел промотиране на съдържание в социалната мрежа, например продукти или услуги, а в настоящия случай – политически послания. Поради тази причина те нямат спонсорирани постове.

Последователите на всички наблюдавани 27 страници са 2 016 392. Сред политическите лидери най-популярен е Слави Трифонов – с общо 556 832 последователи, а с най-скромно присъствие е Атанас Атанасов – с 4 294 следващи го. От партиите първото място е за Да, България с 163 930 последователи, а най-малко публика има НФСБ – 2 658 души.

Общият брой спонсорирани постове за разглеждания период е 622, от които най-много – 170, са от страницата на Слави Трифонов. Следват Републиканци за България със 140 поста и Да, България – с 97. Стойността на всички рекламни постове възлиза на 66 528* лв. с ДДС.

Сред мониторираните от нас страници най-скъпа кампания във Фейсбук за последната седмица е провела партия Да, България, като от формацията са изразходвали общо 32 932 лв. Следват страницата на Слави Трифонов с 12 711 лв. и неговата партия Има такъв народ! с 4 852 лв.

Редно е да отбележим, че тези данни не дават пълната картина за стойността на предизборната кампания на разглежданите формации във Фейсбук през последната седмица. Това е така, защото редица от техните кандидати възприеха подход за създаване на индивидуални страници, чрез които да агитират персонално в своя полза. Цялостната информация относно средствата за кампанията в социалните медии би следвало да се включи във финансовите отчети на политическите субекти, които се подават към Сметната палата до 30 работни дни след изборите.

__________________

* Фейсбук предоставя финансовата информация в евро, а нашият екип е използвал официалния курс на Българска народна банка, за да приравни сумата към лева.

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за развитие на публичната среда и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. Повече за Фонда може да научите на www.activecitizensfund.bg.