За 20 дни партиите похарчиха над 3.5 млн. лв. за медии

(Не)възможен избор: секции в опасност
24.03.2021
Вход към парламента ли са даренията в кампанията?
31.03.2021

За 20 дни партиите похарчиха над 3.5 млн. лв. за медии

Двадесет дни след старта на кампанията, участниците в нея похарчиха рекордно много средства за медийно отразяване – 3 518 725 лв. без ДДС. Това е общата стойност на сключените към 24-и март договори  между политическите субекти и медиите, включени в нашия мониторинг. Той обхваща официалните страници на 40 национални и регионални медии (които може да видите ТУК) 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции.

Кой похарчи най-много за реклама досега? 

Патриотичната коалиция Воля-НФСБ продължава да е първенец по похарчени средства като сумата, която са отделили за медии, вече е 1 115 148 лв. Формацията продължава да насочва своите средства основно към големите телевизии – Нова ТВ, БТВ и БНТ. След тях по разходи за медийна кампания се нареждат ГЕРБ-СДС с 503 392 лв. От началото на кампанията те са ориентирани към онлайн и печатни медии, но в този период вече има и средства насочени към телевизиите. Трети по разходи са ВМРО-БНД с 492 001 лв., като основната им част е насочена за телевизионно излъчване. На четвърто място е формацията на Цветан Цветанов – Републиканци за България, която е похарчила 409 996 лв. 

От подписаните договори изглежда, че коалицията с втора по численост парламентарна група – БСП за България, провежда по-скромна медийна кампания. До вчера формацията е вложила едва 202 660 лв. От левицата залагат на БНТ и партийната си телевизия БСТВ.

Следващата графиката представя подробна информация за политическите субекти и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 24-и март (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитан участник с мишката, ще видите разпределението на средствата по медии):

Кои медии привличат най-много средства?

Най-много средства към 24-и март са привлекли трите водещи телевизии в страната – Нова ТВ – 677 116 лв., БТВ – 609 853 лв. и БНТ – 467 443 лв. С БНТ договори са сключили значително по-голям брой формации, обяснение за което може да се дължи и на сравнително по-ниските цени за отразяване на телевизията, които се определени с постановление на Министерски съвет. Така БНТ има договори с 13 формации, докато бТВ и Нова ТВ – с по 4.

Телевизия Евроком се нарежда на четвърто място по привлечени средства – 437 611 лв. Продължава и практиката тази медия да сключва и безвъзмездни договори с участниците в кампанията. Към 24-и март има 9 такива споразумения със следните участници в кампанията: коалиция Ние, Гражданите, коалиция БСП за БЪЛГАРИЯ, партия Възраждане, партия АБВ, коалиция Демократична България, коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна, партия Движение на непартийните кандидати, партия Правото и партия Общество за нова България. Какви са услугите, за които се сключват тези безвъзмездни договори, и каква е тяхната стойност, не може да стане ясно от публикуваната информация

Безвъзмезден договор за отразяване с политическа партия Атака пък е сключила партийната им телевизия Алфа. Това е и единственият договор на телевизията към 24-и март.

В допълнение, можем да отбележим, че останалите партийни телевизии са сключили възмездни договори с политическите формации, с които са свързани – това са БСТВ и БСП за България, Скат и Воля-НФСБ, ⅞ ТВ и Има такъв народ. 

В следващата графика представяме подробности относно приходите на медиите (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитана медия с мишката, ще видите разпределението на средствата по партии, коалиции и инициативни комитети):

 

*Вестник Струма има договор с рекламна агенция Евромедия ООД, без да е посочена партията/коалицията, за чието отразяване е сключен. Той е на стойност 4000 без ДДС и не е включен в мониторинга.

До този етап на кампанията само 3 от мониторираните 40 медии не са публикували сключени договори – това са вестниците Монитор и Телеграф и сайтът BGnes.com.

Някои особености, които наблюдаваме

За първи път в предизборна кампания наблюдаваме публикуването на договори от толкова много медийни доставчици. 

Впечатление прави, че сумата отделена от участниците в тази кампания за медийно отразяване в първите 20 дни е значително по-голяма от наблюдаваните кампании за предходни парламентарни избори. Така например за същия период през 2017 г. участниците са разходвали 2 429 846 лв (без ДДС). 

Значителна е вероятността средствата да продължават да нарастват, особено с оглед на ограничените възможности за провеждане на кампания на терен и наложените здравни мерки в сила до края на месеца. 

Интерес буди и фактът, че от Воля-НФСБ поставят “своеобразен рекорд”. Дори и разточителните медийни кампании на Николай Бареков през 2014-та година вече отстъпват пред разходите направени от морската коалиция. Още повече, че до изборите остават още 10 дни, в които средствата за медии ще се увеличават.