Повече от 2 млн.лв. похарчиха партиите за медии в първите десет дни от кампанията

Почти един милион лева за медийни пакети за парламентарните избори
09.03.2021
За 20 дни партиите похарчиха над 3.5 млн. лв. за медии
25.03.2021

Повече от 2 млн.лв. похарчиха партиите за медии в първите десет дни от кампанията

Кампанията за парламентарните избори започна официално на 5-ти март. За място в Народното събрание се борят 22 партии, 8 коалиции и един инициативен комитет в избирателен район Благоевград.

И в тази кампания екипът на Институт за развитие на публичната среда ще проследи дали доставчиците на медийни услуги спазват задължението да публикуват договорите си с политически субекти в тридневен срок след подписването им. Според разпоредбите на Изборния кодекс договорите могат да бъдат премахнати не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

В тази предизборна кампания мониторингът ни ще включва официалните страници на 40 национални и регионални медии (които може да видите ТУК) – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайтове и агенции. 

Традиционно средствата за медийно отразяване са най-голямото перо от разходите на политическите субекти по време на предизборни кампании. С колко ще се увеличат те в условията на пандемия и при липсата на възможност за провеждане на масови мероприятия, ще проследим в настоящата кампания. 

Десет дни след началото на предизборната кампания публикуваме първите резултати от мониторинга с актуалност към 14-и март 2021 г. Подписаните към момента договори възлизат на обща стойност от 2 193 858 лв. (без ДДС).

Кой похарчи най-много за реклама досега? 

Морската коалиция между ВОЛЯ и НФСБ е вложила най-много средства в медийно отразяване – 694 194 лв. Основната част от тях (близо 80%) е разпределена за големите телевизии в страната Нова ТВ, БТВ и БНТ. На второ място по направени разходи са ГЕРБ-СДС със 375 184 лв. Интересно е, че за да достигнат до потенциалните си гласоподаватели, от коалицията очевидно залагат на печатни и онлайн медии, за сметка на електронните. Бившият ръководител на предизборния щаб в ГЕРБ – Цветан Цветанов, който вече е начело на Републиканци за България, също инвестира сериозно в кампанията досега. Неговата партия е трета с направени разходи в размер на 339 932 лв., като над 60% от тях са за договори с Нова ТВ и БТВ. 

По-долу в графиката може да намерите подробна информация за политическите субекти и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 14-и март (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитан участник с мишката, ще видите разпределението на средствата по медии):

За първите десет дни от кампанията договори с медиите не са сключили девет от регистрираните участници. Това са: ПП „Български национален съюз – НД”, ПП „Атака”, ПП „Българска прогресивна линия”, ПП „Възраждане на отечеството”, ПП „Благоденствие-Обединение-Градивност”, ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ”, ПП „Български съюз за директна демокрация (БСДД)”, ПП „Пряка демокрация” и КП „Граждани от протеста”.

Въпреки че не са вложили пари за реклама, коалицията „Движение Заедно за промяна” и ПП „Общество за нова България”, са получили безвъзмездно отразяване в ТВ Евроком.  

Кои медии привличат най-много средства?

Медиите с най-големи приходи за първите 10 дни от кампанията са Нова ТВ – 404 456 лв., БТВ – 379 999 лв. и ТВ Евроком – 219 899 лв. Интересно е, че и Нова ТВ и БТВ са сключили договори само с три формации – коалицията ВОЛЯ и НФСБ, Републиканци за България и ВМРО. 

ТВ Евроком пък традиционно привлича средства от медийните пакети, което очакваме да се случи и тази кампания.   

В следващата графика представяме подробности относно приходите на медиите (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитана медия с мишката, ще видите разпределението на средствата по партии, коалиции и инициативни комитети):

Към 14-и март 33 от включените медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. Останалите 7 не са публикували или нямат сключени такива с политическите субекти. Това са: телевизиите БСТВ и Алфа ТВ, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Старозагорски новини и сайтът – BGnes.com.

Някои особености, които наблюдаваме 

Всички тези седем издания са публикували тарифи за предизборна реклама. Въпреки че нямат сключени договори обаче, на уеб страниците на  някои от тях вече са налични предизборни банери. 

Докато в първите дни от предизборната кампания за парламента през 2017 г. участниците бяха инвестирали 1 161 959.82 лв. (без ДДС)., в тази средствата за медийно отразяване са на практика удвоени. По всяка вероятност причина за това е здравната ситуация, поради която възможностите за агитация на терен са силно ограничени. 

Видно е, че от коалицията ГЕРБ-СДС разходват средства за реклама предимно в интернет и печатни медии. Явно към този момент отразяването в телевизионен ефир на активността на министър председателят е достатъчно за водене на предизборната кампания. В тази връзка е и подадена жалба до СЕМ от председателя на БСП – Корнелия Нинова, която изброява 23 материала – само една малка част от телевизионните програми, отразили предизборната агитация и публични изяви на премиера и председател на партия ГЕРБ и коалиция от партии. Обиколките му в различни градове и села в страната… обещанията му от Министерски съвет към музикалните творци, към учителите, пенсионерите и др. – са широко отразени в програмите на БТВ, Нова телевизия, телевизия ПИК, както и редица други електронни сайтове, вестници и информационни агенции и представляват по своята същност част от предизборната кампания на партия ГЕРБ…”. По същата жалба Централната избирателна комисия не взе решение на своето заседание на 10-и март.  

В първите десет дни от кампанията по-голямата част от медиите са обявили договори с участниците. Прегледът на печатните медии обаче, показва, че агитацията в тях изглежда по-вяла от предишни години. Същевременно някои кандидати получават отразяване като водещи, автори и анализатори в различни медии. Известен е случаят на Любен Дилов -син  – кандидат от ГЕРБ-СДС в Бургас и водещ в предаването „България търси талант” на БТВ. Друг такъв пример от страниците на в. „Труд” пък е кандидатът на ВМРО Кузман Илиев, който продължава да води собствена рубрика.

Екипът ни продължава да следи изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на финансирането на предизборната кампания и отразяването ѝ в медиите.

Следващата статия по тази тема ще бъде публикувана на 25-и март, 2021 г.