„Аз гласувам” в помощ на информирания избор

Политическа (без)отговорност при избори в пандемия
18.02.2021
Почти един милион лева за медийни пакети за парламентарните избори
09.03.2021

„Аз гласувам” в помощ на информирания избор

От 2013 г. Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) поддържа и развива онлайн платформата „Аз Гласувам”. Тя е интерактивен инструмент в помощ на различните участници в изборния процес и цели подобряването му, насърчаване на гражданското участие и повишаване на избирателната активност.

И за предстоящите на 4-ти април, 2021 г. избори за народни представители, екипът ни обнови „Аз Гласувам”. Съдържанието на платформата е актуализирано съгласно действащите изборни правила. Опитали сме се да го представим по начин, достъпен и разбираем, за различните участници в изборния процес. 

„Аз Гласувам” предоставя информация за три основни групи:

  • Избирателите 

Потребителите на платформата имат възможност да открият информация за своите права и задължения като избиратели. Тук сме включили разяснения за процедурите, свързани с изборния процес – посочили сме важните крайни срокове, отговорните институции, начините за подаване на жалби и сигнали и др. Информацията е поднесена за различни категории избиратели – граждани в неравностойно положение; ученици и студенти; гласуващи извън страната. 

  • Членовете на секционни избирателни комисии 

Подробни насоки за тяхната работа са включени в секцията „Аз съм част от СИК”. Какви са отговорностите на членовете на секционни комисии и как можем да бъдем включени в състава на такава комисия? Какво е заплащането и колко дълъг е изборният ден? А какви са процедурите, които трябва да се спазват при провеждането на изборния ден? Кой ще ме обучи и как протича обучението? Какви са правилата при закриването на изборния ден и преброяването на гласовете? Подробно и разбираемо сме описали отговорите не само на тези, но и на други въпроси, свързани с работата на секционните комисии. 

  • Кандидатите 

Като организация с дългогодишен опит в различните етапи на изборния процес, ИРПС предоставя възможност за консултация на кандидатите по теми от техен интерес. 

От началото на годината се публикуват множество социологически изследвания, представящи електоралните нагласи в страната в месеците преди изборите. Екипът ни се старае да събере на едно място всички тези, за които има публична информация. Това е продиктувано от факта, че запознаването с повечето от тях и търсенето им в различни медийни публикации, отнема време на потребителите. Към проучванията сме представили и техни паспорти, за да се ориентират по-добре избирателите на данните на кои от тях да се доверят. 

Как да защитим личните си данни по време на предизборна кампания, описваме в секцията „Моите лични данни“. В нея може да откриете информация за правата си при обработване на лични данни; за това как да участвате в различни видове подписки (при организацията на избори, референдуми, граждански инициативи и др.) като поддръжници и като организатори и т.н. 

На „Аз Гласувам” са достъпни също така данни за предходни избори; обучителни материали, които екипът на ИРПС, е разработвал за независимо наблюдение на изборния процес и работата на изборната администрация; карти, идентифициращи рискове преди местни избори 2015 г.; инициативата „Ти избираш” от местни избори 2019 г., в рамките на която под формата на кратки материали е разяснена ролята на местните власти; и др. 

Уебсайтът дава възможност за връзка с екипа ни при възникнали въпроси.