Българите зад граница: Страната ни трябва да е по-добро място за живот, защото хората заслужават повече

Няма възрастова и географска граница, когато искаш да помогнеш на родината си
24.10.2020

Българите зад граница: Страната ни трябва да е по-добро място за живот, защото хората заслужават повече

В началото на месец септември екипът на “Отворен парламент” започна рубриката “Гледна точка: Българите зад граница”. В разгара на антиправителствените протести, в поредица от интервюта, Десислава Христова разговаря с българи, живеещи в чужбина, за да ни запознае с тяхното мнение за политическата ситуация в страната, с дебатите за промяна в изборното законодателство, техните усилия да подкрепят исканията за реформи и очакванията им в тази насока, как самите те виждат ролята си в развитието на държавата и какво би ги подтикнало да се върнат в родината.  

Интервюта включиха българи от различни краища на света –  Австралия, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Канада, Норвегия, Франция, САЩ и Швейцария. Те имат разнообразен професионален опит – в IT сектора, академичната и административната сфери, културата и изкуството, пр.

Loading...

Loading…

 

 

 

Всички събеседници под една или друга форма подкрепяха протестите – някои от тях бяха организатори на инициативи в държавите, в които живеят, други, макар да не се включваха активно, споделяха исканията за промяна и повече отчетност и прозрачност в работата на българските институции. Изразявайки подкрепата си за протестиращите в България, самите те посочиха сред основните проблеми на страната ни липсата на върховенство на закона; неработещата съдебна система; проблемите в работата на институциите и липсата на прозрачност в управлението, както и необходимостта от засилен граждански контрол и участие. 

 

 

 

 

 

Сънародниците ни отбелязаха не само конкретни проблеми, те очертаха и необходимите промени, които според тях биха довели до подобряване на публичната среда. И в това отношение техните позиции не са по-различни от тези на българите в страната. Те се обявиха за оставка на правителството и провеждането на нови избори, за ограничаване властта на главния прокурор (и неговата оставка), за защитата на демократични каузи и позиции. 

 

 

 

 

Събеседниците ни от българската диаспора посочват и много решения, които биха им помогнали да участват по-активно в решенията, свързани с развитието на страната, макар и от разстояние. В разговорите с тях ясно изпъква необходимостта от улесняване на режима за гласуване – въвеждане на форми за дистанционно гласуване, включително и електронно, облекчаване на процедурите за откриване на секции зад граница, възможността за представителство в Народното събрание чрез създаване на МИР “Чужбина”, както и по-добра комуникация с българските власти. 

 

 

Всеки един от участниците в рубриката сподели и за каква България мечтае и какво би го подтикнало да се върнат в родината. Сред най-честите отговори бяха очакванията за гражданско общество, което не се примирява с неработещите институции и търси отговорност от управляващите, за държава, работеща в интерес на гражданите си, с функциониращи институции, равенство пред закона и предоставяща възможност за достоен живот на всички.