“Този месец на фокус е:” – новата рубрика на “Отворен парламент”

Крум Зарков: Наложените насила от управляващите изменения в Изборния кодекс бих определил като саботаж
26.10.2020

“Този месец на фокус е:” – новата рубрика на “Отворен парламент”

Основно условие за нормалното функциониране на демократичните институции е активното участие на гражданското общество в процесите по взимане на решения. То обаче зависи от информираността на гражданите, пряко обвързана с достъпа до независими източници, предоставящи проверена и достоверна информация.

Екипът на “Отворен парламент” счита, че анализът и представянето в детайл на важните и актуални за обществото теми, свързани с публичните политики в страната, подпомага усилията на гражданите в търсенето на повече отчетност и прозрачност в работата на институциите.

Новата ни поредица от публикации “Този месец на фокус е:” цели да предостави възможност на читателите да се информират задълбочено относно важни въпроси, засягащи българското общество. В края на всеки месец ще представяме накратко няколко теми от обществения и политически живот, които са присъствали най-често в публичното пространство, а потребителите ще могат чрез гласуване да изберат най-интересната сред тях. В последваща специална публикация екипът ни ще предостави допълнителна информация и ще задълбочи анализа по получилия най-много гласове въпрос.

Стартираме поредицата като представяме за гласуване следните теми от месец септември:

Гражданското недоволство повече от 80 дни

Може би най-обсъжданата тема в последните месеци са антиправителствените протести, започнали в началото на юли.

Пореден ремонт на Изборния кодекс

От управляващата коалиция инициираха и приеха поредните промени в Изборния кодекс с наближаването на предстоящите парламентарни избори.

Предложение за нова Конституция

Идеите за нова Конституция и Велико народно събрание отново се завъртяха в публичното пространство.

Гласуването ще се проведе във Фейсбук страницата на “Отворен парламент”. Можете да ни последвате ТУК. Анкетата ще е достъпна до 10-и октомври.