Ясна и изчерпателна информация и сериозни мерки за справяне с икономическата криза в Австралия

Гражданска отговорност и добра комуникация на мерките водят до тяхното намалявяне в Австрия
09.04.2020
Разказ за пандемията в Румъния: правителствени мерки, медийно отразяване, очаквани последици
02.05.2020

Ясна и изчерпателна информация и сериозни мерки за справяне с икономическата криза в Австралия

Следващият ни разговор, част от рубриката “Гледна точка: Светът в извънредно време“, представя ситуацията в Австралия. Интервютата с експерти в разнообразни професионални сфери, граждани на различни държави, имат за цел да представят животa там. Те също така се опитват да отговорят накратко на въпроси дали в условията на глобален свят притесненията и очакванията на гражданите са сходни; какви са мерките, които властите в съответните държави възприемат за справяне с пандемията и последствията за икономиките след нея; наблюдава ли се нарастване на доброволческите инициативи.

Диана Боал е наша сънародничка, която от дълги години живее в чужбина като към момента се е установила в Австралия. Диана има инженерно образование, но през последните десет години работи като брокер и притежава богат професионален опит в търговията с имоти. Интервюто с нея е проведено на 28.04. и към тази дата в Австралия има общо 6 731 заразени с коронавирус.*

Как се отразява пандемията на обществения живот в Австралия? Има ли наложени сериозни ограничения, възпрепятстващи функционирането на работната ти среда и ежедневието ти?

Д.Б.: Пандемията промени значително животът тук. Беше въведен принципът на социална дистанция и хората трябва да работят от вкъщи, в случаите, в които това е възможно. За съжаление много хора загубиха работата си. В най-голяма степен това се отнася до работещите в кафенета, ресторанти, фитнес зали, магазини, които в момента са затворени. Като цяло е забранено напускането на дома, освен ако не е наложително. Има забрана за събиране на повече от двама души на едно място. 

Тъй като някои хора не спазваха тези рестрикции на социално дистанциране, имаше много  глобени със суми надвишаващи 1000 австралийски долара**. 

В момента се приема, че ако човек напуска дома си без приемливо основание, поема почти смъртоносен риск. Поне това бе посланието на министър-председателя на страната Скот Морисън. Той също така каза на австралийците, че рестрикциите, гарантиращи самоизолацията, са стигнали етап, при който всички трябва да останат вкъщи, освен в следните случаи:

  • Налага се да закупят продукти от първа необходимост; 
  • Налага се да работят, когато това не е възможно от вкъщи; 
  • При практикуване на индивидуален спорт; 
  • Налага се предварително уговорено посещение при лекар или с цел подпомагане на някой в нужда.

В свое изказване министър-председателят предупреди, че всеки австралиец трябва да приеме настоящата ситуация сериозно. В противен случай е възможно болестта да излезе от контрол и пандемията да достигне дори до размерите, които в момента наблюдаваме в САЩ.

Ти имаш голям опит в сферата на търговията с имоти. Според теб как ще се отрази настоящата ситуация на този сектор? Считаш ли, че оттук насетне ще стане още по-застъпена дигиталната комуникация при покупката и наема на имоти?

Д.Б.: Кризата вече се отразява значително на сектора. Например публичните наддавания не са разрешени в момента, като има възможност да се наддава само по телефона или онлайн. Смятам обаче, че осъществяването на публични сделки за имоти ще бъде възобновено веднага щом рестрикциите бъдат отменени. Наддаванията са много ефективни в квартали, където търсенето надвишава предлагането – обичайно това са районите в близост до центъра на градовете.   

Що се отнася до огледите на имоти – в момента са забранени груповите огледи без предварителна уговорка. Разрешени са частните огледи, които са предварително съгласувани при условие, че се извършват само от един човек, който е заедно с брокера. Не е разрешено на собствениците или наемателите, които живеят в имота, да присъстват. 

Виртуалните обиколки и видеозаписите тук се използват от години, но сега дори повече от обичайно. Видеозаписите по-специфично стимулират допълнителен интерес и са страхотен инструмент в момента. Въпреки това, хората по-скоро няма да купят имот без да го видят лично, освен в случаите, в които живеят в чужбина. Голяма част от брокерите също предпочитат да срещат лично потенциални купувачи, тъй като е много по-възможно хората да изпитат емоционална привързаност при оглед на място, отколкото виртуално.

Поради тази причина според мен онлайн инструментите ще бъдат широко разпространени, но никога няма да заменят напълно физическите огледи.  

Мерките, които вземат публичните институции, успяват ли да успокоят и обединят австралийското общество? Възприемат ли се еднозначно или са по-скоро противоречиви?

Д.Б.: Мерките бяха добре приети от обществото. Хората виждат колко е тежка ситуацията в някои други страни и се радват, че Австралия не е толкова засегната. Властите дават много изчерпателна и ясна информация относно мерките и препоръките, които целят да ограничат разпространението на вируса. 

Въпреки това на моменти имаше известно разминаване в препоръките на различните нива на самоуправление. Например, федералното правителство искаше училищата да останат отворени. Щатските правителства обаче затвориха училищата, тъй като те попадат под тяхна юрисдикция. (Австралия е федерална държава с едно федерално правителство, шест щата и респективно шест щатски правителства и много общини).

Предвидени и оповестени ли са вече мерки от страна на държавата за справяне с евентуална последваща икономическа криза? И в тази връзка, ако някои от тях са ти известни, може ли да ги споделиш с нас накратко?

Д.Б.: Правителството обяви редица мерки за справяне с икономическата криза. Някои от тях включват: 

  • Удвояване на размера на обезщетенията при безработица за следващите шест месеца. Идеята е да се помогне на хора, които са загубили работата си заради кризата, така че да могат да плащат наемите си и да се справят с всички останали разходи. 
  • Фирмите имат право да получават субсидии за обучението на персонал в настоящата криза, тоест за наемането на стажанти. Тази субсидия възлиза на 50% от възнаграждението за дадената позиция за период от 9 месеца – от януари 2020 до септември 2020. Повече информация за тази възможност може да бъде намерена тук
  • Правителството осигури еднократна помощ в размер на 750 австралийски долара*** за всеки човек, който получава държавни плащания, тоест за пенсионери, хора в неравностойно положение, както и за безработните, за да стимулира икономическата им активност. 
  • Властите изплащат на малките предприятия по 1500 австралийски долара**** на работник на всеки 2 седмици, за да им помогнат да задържат персонала си и да възстановят дейността си на пълни обороти, когато кризата приключи. Повече може да прочетете тук
  • Австралия изплаща субсидии на ключови за страната индустрии, за да им помогне да продължат дейността си. Такъв важен сектор са например авиокомпаниите, които осигуряват вътрешни полети в страната. Австралия е голяма по територия държава и вътрешните полети са важна услуга. 

Източник: ABC NEWS

Кои са най-интересните доброволчески инициативи, появили се в резултат на падемията, за които се сещаш? Можеш ли да ни разкажеш малко повече за тях?

Д.Б.: Да, има много инициативи, свързани основно с доставката на храна и подкрепа за хора от рискови групи. Сформираха се много неформални групи за подкрепа на възрастни хора. Те са най-уязвими, защото са принудени да спазват изискванията за изолация, но ако нямат близки, които да им помагат, това се оказва невъзможно. За тях стресът в настоящата ситуация е много по-голям, отколкото за всички останали.

Може би една от най-интересните инициативи, възникнали в резултат от пандемията, е свързана с подпомагането на лекарите и медицинския персонал, които са “на първа линия”. Въпреки че започва като инициатива между приятели, в момента фейсбук групата  “Осинови здравен работник”, има над 55 хил. членове. Тя свързва медицински служители, които имат нужда от помощ, и доброволци, които са готови да отделят от времето си, за да помогнат. Тази помощ се изразява в набавяне на продукти, почистване на домовете на лекари, медицински сестри или санитари, които се затрудняват с ежедневните си задачи заради допълнителното натоварване в момента, а дори и в предложения за наглеждане на техните деца.

Справка на екипа на Отворен парламент показва статистиката на заболелите от коронавирус в Австралия към 28.04.2020 г.

Бележка от екипа на Отворен парламент

В последните дни Австралия, заедно със съседната ѝ Нова Зеландия, все по-често са давани като пример за държави, успели да се справят с коронавируса. Постепенно в страната започват да се премахват ограничителните мерки, например подновяват се плановите операции, отварят се някои училища, разрешава се пътуване до по-далечни дестинации, отворени са част от плажовете за индивидуален спорт. 

Това се дължи на значително намаления риск от разпространение на вируса сред населението, като например за вторник (28.04) в страната са регистрирани едва 12 заразени. Трябва да се отбележи, че географското разположение на Австралия и нейната отдалеченост, допринасят за сравнително малкият брой случаи на коронавирус в страната. Значителна роля изиграват и взетите навреме мерки от правителството – сравнително ранната забрана за пътуващи от Китай да влизат на територията на държавата, а в последствие и цялостно затваряне на границите. Властите също така успяват да приложат ефикасно метода на тестване и проследяване на заразените. Наскоро беше разработено и мобилно приложение, което дава възможност за проследяване на контактни лица, потенциално заразени с вируса. За 24 часа над 2 милиона души са го инсталирали на телефоните си, допринасяйки за овладяване на пандемията.

Източник: https://www.ft.com/


*Източник: https://www.worldometers.info/coronavirus

** Сумата се равнява на приблизително 1150 лв.

*** Сумата се равнява на приблизително 860 лв.

**** Сумата се равнява на приблизително 1720 лв.