Гражданска отговорност и добра комуникация на мерките водят до тяхното намалявяне в Австрия

Едно от най-интересните социални явления в Канада, предизвикани от пандемията, е преосмисляне значението на професиите
04.04.2020
Ясна и изчерпателна информация и сериозни мерки за справяне с икономическата криза в Австралия
30.04.2020

Гражданска отговорност и добра комуникация на мерките водят до тяхното намалявяне в Австрия

Томас Гойзер

Следващото интервю от рубриката ни “Гледна точка: Светът в извънредно време“ представя ситуацията в Австрия. Интервютата с експерти в разнообразни професионални сфери, граждани на различни държави, имат за цел да представят животa там и да отговорят накратко на следните въпроси – дали в условията на глобален свят притесненията и очакванията на гражданите са сходни; какви са мерките, които властите в съответните държави възприемат за справяне с пандемията и последствията за икономиките след нея; наблюдава ли се нарастване на доброволческите инициативи.

Томас Гойзер (Т.Г.) е създател на P.R. компания в Австрия, работи в сферата на връзките с обществеността и комуникациите, сертифициран медиатор и лектор в Университета за приложни науки във Виена (University of Applied Sciences – FH Campus Wien). Живее във Виена, Австрия. Интервюто с него е проведено на 08.04. и към тази дата в Австрия има общо 12 709 заразени с коронавирус.*

Как се отразява пандемията на обществения живот в Австрия? Има ли наложени сериозни ограничения, възпрепятстващи функционирането на работната среда и ежедневието ти? 

Т.Г.: От налагането на извънредните мерки на 16 март досега публичният и стопанският живот в страната бяха в известна степен “замразени” – не се провеждаха никакви публични събития; училищата и университетите не работеха; бяха затворени всички магазини с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките.  

Австрийските граждани можеха да напускат домовете си само по четири причини: за да пазаруват стоки от първа необходимост; за да асистират на хора, нуждаещи се от помощ; за да ходят на работа, в случаите в които не е възможно тя да се върши от вкъщи (примери са служителите на болници, градския транспорт, полиция и др.), и за индивидуални разходки и спорт. На публични места и в магазините за хранителни стоки хората са длъжни да спазват дистанция от поне 1 метър от другите пазаруващи, които не са част от собственото им домакинство. 

В сила от тази седмица е носенето на маски при посещение в магазините, като тази мярка скоро ще е задължителна и за публичния транспорт. 

Ти работиш в сферата на  PR-а. Според теб как публичните институции се справят с комуникацията на мерките по отношение на пандемията? Дали създават повече несигурност и паника сред обществото или пък успяват да изпратят ясно посланията си и да мобилизират гражданите? 

Т.Г.: Като цяло бих казал, че кризисната комуникация на правителството ни беше успешна, защото следваше основните правила: беше бърза, активна, надеждна и (като цяло) прозрачна и последователна. 

С развитието на кризата имаше някои прояви на несигурност – като например тези в началото на миналата седмица. В понеделник правителството си върна контрола над ситуацията. Тогава обяви план за постепенна отмяна на рестрикциите върху публичния и стопанския живот. Предвидено е това да става стъпка по стъпка и да започне от 14-и април след като преминат католическите Великденски празници.

Мерките, които вземат публичните институции, успяват ли да успокоят и обединят обществото в Австрия? 

Т.Г.: Много е рано да се каже засега. Австрийците са много дисциплинирани и спазват стриктно ограниченията, които са наложени на публичния живот. В тази връзка ограниченията в сферата на образованието ще траят поне до средата на май – училищата би следвало да отворят отново не по-рано от средата на месеца. 

Така че, тепърва предстои да разберем какво ще се случва например след две или четири седмици. 

Предвидени и оповестени ли са вече мерки от страна на държавата за справяне с евентуална последваща икономическа криза? И в тази връзка, ако някои от тях са ти известни, може ли да ги споделиш с нас накратко?

Т.Г.: Да, такива мерки вече са публично оповестени. И може да ги обобщим до (невероятните) 38 милиарда евро, за които властите съобщиха преди две седмици. Мерките се въвеждат една по една. Те са насочени към различни сектори на бизнеса и обществото. Те ще достигнат например и до едноличните търговци, малките и средни предприятия, сферата на изкуството и културата и др. Правителството също субсидира временна работа на непълно работно време на хора, които преди кризата са били щатни служители. Въпреки това безработицата се увеличи драстично през последните 4 седмици и за момента е на рекордно високи нива. 

Кои са най-интересните доброволчески инициативи, появили се в резултат на падемията, за които се сещаш? Можеш ли да ни разкажеш малко повече за тях?

Т.Г.: По време на пандемията се създадоха и организираха много доброволчески инициативи. Най-мащабните от тях бяха инициирани от професионални организации. Тук ще спомена само две от тях:

Австрийското обществено радио стартира инициативата “Отбор Австрия” (“Team Österreich”) съвместно с Австрийския червен кръст по време на кризата с коронавируса. Самата инициатива между двете институции е факт от 2007 г. Но сега е особено важна, защото предоставя помощ на тези “наши съседи”, на които няма кой да им асистира. Чрез създадената платформа се идентифицира нуждата от доброволци и насочването им към местата, където тяхната помощ е важна по време на извънредното положение. Стотици доброволци помощници, живеещи в различни райони в цялата страна, пазаруват хранителни стоки и/или лекарства за хора, поставени под домашна карантина, възрастни хора или такива в риск, като броят им се увеличава с всеки изминал ден. В допълнение на интернет платформата е създадена и “Гореща линия” във връзка с коронавируса, която предоставя информация и нуждаещите се могат да се свържат с нея по всяко време и да заявят своите потребности. 

Повече за инициативата можете да разберете на следния адрес (като информацията е достъпна на немски език).

Източник: www.caritas.at

Втората инициатива, която искам накратко да посоча, е тази на католическата организация КАРИТАС. Съвместно с вестник “Кронен Цайтунг” („Kronen Zeitung“ – най-четеният вестник в Австрия) те стартираха нова услуга, предоставяща емоционална подкрепа чрез телефонни разговори за хора, които се чувстват самотни след 3 седмичната изолация. Тази инициатива е в отговор на осъзнаването, че животът на всеки от австрийците по някакъв начин е бил засегнат от настоящата криза – провалени планове, липса на адекватна грижа за домакинството, или дори боледуване и загуба на работа. Идеята обединява хората, които искат да бъдат полезни, и тези, които имат необходимост да разговарят с някого. Нуждаещите се могат да се обаждат на нарочно създадения за целта номер (като същевременно остават анонимни). След това те биват свързани с доброволец, който в момента е на линия и може да разговаря с тях. Желаещите да бъдат “слушатели”, могат да се регистрират на специално създадена за това платформа.

Справка на екипа на Отворен парламент показва статистиката на заболелите от коронавирус в Австрия към 08.04.2020 г.

Бележка от екипа на Отворен парламент:

Австрия е сред първите държави в ЕС, която ще намали обхвата на предприетите извънредни мерки, въведени вследствие от разпространението на коронавируса в страната. Този понеделник правителството обяви плановете си за поетапно сваляне на мерките от следващата седмица, след като вече има отбелязана тенденция на спад в случаите на заразени от коронавирус в страната. 

В плана, представен от канцлера Курц на нарочна пресконференция, например се посочва, че на 14-и април ще започне отварянето на магазините, които до този момент не са били в категорията от “първа необходимост”. Въвежда се обаче изискването да се носят маски в магазините, а също и в обществения транспорт. Следващият понеделник ще заработят отново всички търговски обекти с площ до 400 кв.м. (в т.ч. и т.нар. “железарии” и градински центрове), като остава изискването в тях да има малък брой клиенти, за да се спазва дистанция. На 1-ви май ще отворят и останалите магазини, а също така и фризьорските салони и моловете. От средата на май ще започне отварянето на хотели, ресторанти и кафенета. Провеждането на всякакви публични събития обаче, остава забранено до края на юни. Училищата ще бъдат затворени до средата на май, а университетите до края на семестъра. Държавните паркове и градини ще бъдат отворени отново на 14-и април, като ще се въведе контрол на входовете, за да се избегнат струпвания.   

Все пак Курц добави, че тези мерки ще станат факт, ако стриктното спазване на наложените ограничения продължи, и помоли австрийците да не пътуват по време на предстоящите за католиците Великденски празници. В случай че започне нов ръст на заразените с коронавирус, може да се приложи повторно затягане на мерките. 

Същевременно австрийският министър на здравеопазването съобщи, че до края на април Австрия ще разполага с работещи тестове за антитела, които ще бъдат прилагани първо в районите с най-много заразени – като ски курорта Ишгъл в Тирол, за да се тества какъв процент от населението вече е преболедувало вируса.


*Източник: https://www.worldometers.info/coronavirus