С откриване на информационен щанд в Народното събрание бяха представени инициативите, организирани по повод Световния месец на ендометриозата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в отбелязването на Националния празник на България на връх Шипка
03.03.2020
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за ограничаване изменението на климата.
06.03.2020

С откриване на информационен щанд в Народното събрание бяха представени инициативите, организирани по повод Световния месец на ендометриозата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова и много народни представители присъстваха на откриването на тематичен информационен щанд, организиран по повод Световния месец на ендометриозата. Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, е на фондациите „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и „Искам бебе“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева поздрави организаторите и Комисията по здравеопазването и пожела успех на тяхната инициатива. Тя изрази удовлетворението си, че за пореден път Народното събрание има възможност да покаже съпричастност и подкрепа към българските граждани, страдащи от различни социално значими заболявания. Винаги сме доказвали, че Народното събрание е мястото, където може да се подеме инициатива, а Комисията по здравеопазването прави нужното да ни запознава с подобни кампании, посочи Цвета Караянчева. Народното събрание е ангажирано с темите, свързани с репродуктивното здраве и се радвам, че отново тук се дава началото на кампания, която цели превенция и информираност по въпросите, свързани с ендометриозата, обърна се тя към присъстващите.

Ендометриозата е социално значимо заболяване, което дава отражение на репродуктивния статус на двойките, посочи при представянето на инициативата председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Информираността на пациентите, познанието за симптомите и последиците от това заболяване, ще ни даде възможност за по-ефективно предпазване, защото профилактиката е най-добрата гаранция за здравето на нацията, допълни тя.

Председателят на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ Мария Георгиева изрази своята благодарност към председателя на Народното събрание и Комисията по здравеопазването за тяхната отзивчивост и подкрепа към неправителствените организации, работещи за предотвратяване на социално значими заболявания. Тя цитира данни, според които една от всеки 10 жени в света страда от ендометриоза. За диагностициране на заболяването, което често е причина за репродуктивни затруднения при жените, са нужни между 7 и 10 години, добави Мария Георгиева. В България липсва статистика за болните от ендометриоза, което може да има негативно отражение върху демографските параметри на страната, и затова ние ще настояваме пред всички държавни институции да бъде създаден национален регистър за болните от ендометриоза, посочи тя.

Инициативата предвижда през месец март да има различни събития, които да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза. Повече от 10 български болници и техните специалисти са се съгласили да участват в кампанията с безплатни прегледи на жени с ендометриоза или фамилна обремененост и изразен болков синдром.

Source: Новини на Народно събрание