Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата „Пазител на традициите“ на празника Кукеровден в Ивайловград

Европейската перспектива на Черна гора и активният парламентарен диалог бяха основните теми, които обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и черногорският премиер Душко Маркович
28.02.2020
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на благодарствения молебен в Шипченския манастир "Рождество Христово"
03.03.2020

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата „Пазител на традициите“ на празника Кукеровден в Ивайловград

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата „Пазител на традициите“ на Стефан Джимов на празника Кукеровден в Ивайловград. Тя му пожела още дълги години да е част от кукерската група, която пресъздава обреди и обичаи.
Щастлива съм, че съм на Вашия празник, който показва, че нашите традиции във времето не са забравени. Само те могат да ни държат живи, будни и да ни помагат да гледаме напред, обърна се Цвета Караянчева към участниците в Кукеровден. Тя им пожела да продължават със същия устрем и огън в сърцето си да гонят злите сили, да продължават традициите. Защото децата ни са тези, които ще ги поемат от нас, ще ги развиват във времето и ще ги предават на своите поколения, допълни председателят на парламента. По думите й празникът в Ивайловград зарежда с много сила и оптимизъм.
Днес посетих антична вила „Армира“ и искам да поздравя кмета на община Ивайловград Диана Овчарова и нейния екип за проекта, който са спечелили за този археологически обект, отбеляза председателят на Народното събрание. Това е възможността Ивайловград да се популяризира не само в България, но и по света и тук да идват много повече туристи, които да разнасят славата на този прекрасен край и на тези прекрасни обичаи, добави Цвета Караянчева.
Стотици жители и гости на Ивайловград присъстваха на традиционния празник Кукеровден, който живеещите в квартал Лъджа традиционно организират в навечерието на Сирни заговезни.

Source: Новини на Народно събрание