Единодушно Народното събрание прие декларация по повод 150 години от създаването на Българската екзархия

Председателят на Комисията по отбрана се срещна с български и чуждестранни офицери, обучаващи се във Военната академия
27.02.2020
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата „Пазител на традициите“ на празника Кукеровден в Ивайловград
29.02.2020

Единодушно Народното събрание прие декларация по повод 150 години от създаването на Българската екзархия

Декларация по повод 150 години от създаването на Българската екзархия прие Народното събрание. Проектът на документа беше гласуван единодушно със 177 гласа в деня, в който преди сто и петдесет години Българската православна църква се възражда за нов живот. Проектът на декларация е внесен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и представители на ръководствата на всички парламентарни групи в 44-ото Народно събрание.

В декларацията народните представители от 44-ото Народно събрание заявяват своята убеденост, че 150-ата годишнина от създаването на Българската екзархия заслужава особено внимание. Те отбелязват огромната роля и място на Екзархията в историята на българския народ и подчертават, че раждането и развитието й е възстановило мястото на България не само като национално църковно-просветно и културно огнище на Балканите, но и като неотменим европейски цивилизационен фактор.

Създаването на Българската екзархия преди 150 години узаконява връх в борбите на българското църковно-просветно движение и устремленията на духовните му водители, заели се с нелеката задача да възстановят Българската православна църква, се отбелязва в документа. В него се посочва, че от деня на подписването на султанския ферман за създаване на Екзархията, тя се превръща в единствената легитимна институция, която представлява българския народ пред османското правителство и външния свят.

След Освобождението Българската екзархия още по-настойчиво подкрепя желанието на българите, останали извън пределите на Княжеството за духовно обединение, пише в декларацията. В нея се подчертава, че екзархийските духовни и просветни центрове се превръщат в ковачница на „строители“ на българската държава – интелектуалци, държавници, политици, преподаватели, военни дейци и не на последно място – смели революционери.

Source: Новини на Народно събрание