Европейската перспектива на Черна гора и активният парламентарен диалог бяха основните теми, които обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и черногорският премиер Душко Маркович

Председателят на Комисията по отбрана се срещна с български и чуждестранни офицери, обучаващи се във Военната академия
27.02.2020
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата „Пазител на традициите“ на празника Кукеровден в Ивайловград
29.02.2020

Европейската перспектива на Черна гора и активният парламентарен диалог бяха основните теми, които обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и черногорският премиер Душко Маркович

Европейската перспектива на Черна гора и активният парламентарен диалог бяха основните теми, които обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателят на Черна гора Душко Маркович.
Председателят на парламента изрази задоволство от активното и динамично парламентарно сътрудничество. Цвета Караянчева отбеляза традиционно добрите отношения между двете страни и все по-задълбочаващото се партньорство в редица сфери.
Отдаваме голямо значение на добросъседските отношения и двустранното сътрудничество, подчертаха на срещата Цвета Караянчева и Душко Маркович. Двамата оцениха високо динамиката в отношенията между България и Черна гора.
България ще продължи да подкрепя Черна гора по пътя й към членство в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Като страна-член на Съюза знаем колко е важно законодателството да отговаря на европейските изисквания, затова, както и досега, ще продължим да оказваме подкрепа в това отношение, допълни тя. Цвета Караянчева увери госта, че Народното събрание е готово и с удоволствие ще предостави експертна помощ.
Ние искаме по-бърза интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС, подчерта Цвета Караянчева. Тя уточни, че България обръща внимание на тази тема по време на всички официални междупарламентарни срещи и форуми. Позицията ни е, че за напредъка на всяка страна трябва да се съди по индивидуалното изпълнение на установените критерии, а не държавите от Западните Балкани, кандидатстващи за членство, да се разглеждат в пакет, посочи председателят на Народното събрание. За нас Черна гора е с най-голям напредък в процеса на европейска интеграция и служи като пример за региона, добави Цвета Караянчева.
Министър-председателят на Черна гора Душко Маркович благодари за последователната и убедена подкрепа на България по пътя на страната му към членство в Европейския съюз. Черна гора прави решителни стъпки за европейска интеграция. Можем да се похвалим с напредък, но той е постигнат и благодарение на нашите приятели като България, на която разчитаме, че ще продължи да ни подкрепя, добави черногорският премиер.
Душко Маркович подчерта ключовата роля на контактите между парламентите на България и Черна гора. Всичко, което изпълнителните власти постигнат, трябва да стъпи на законова основа и парламентите са тези, които подпечатват всички постигнати успехи, допълни той.
На срещата Цвета Караянчева и Душко Маркович дадоха висока оценка за ролята на групите за приятелство в двете законодателни институции за задълбочаване и развитие на отличните двустранни отношения. Като водещи сфери на сътрудничество, в които би могло да се надгради отличната до този момент съвместна дейност, председателят на парламента и черногорският премиер посочиха енергетиката, туризма и селското стопанство.
Душко Маркович припомни, че има спогодба в областта на здравеопазването и културата. Той изрази желанието на страната му да бъде подписана и спогодба в областта на образованието, защото много млади хора от Черна гора искат да се обучават в България.

Source: Новини на Народно събрание