Председателят на Комисията по отбрана се срещна с български и чуждестранни офицери, обучаващи се във Военната академия

Отличните отношения между България и Република Кипър са солидна основа за задълбочаване на контактите между парламентите е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и президента на Кипър Никос Анастасиадис
26.02.2020
Единодушно Народното събрание прие декларация по повод 150 години от създаването на Българската екзархия
28.02.2020

Председателят на Комисията по отбрана се срещна с български и чуждестранни офицери, обучаващи се във Военната академия

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и народни представители от комисията се срещнаха с български и чуждестранни офицери, бъдещи ръководители на командвания в стратегическите звена за управление на отбраната и въоръжените сили. Офицерите се обучават в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ във Военна академия „Г. С. Раковски“.

По време на срещата ген. Константин Попов поздрави офицерите и ги запозна с основните отговорности на парламентарната Комисия по отбрана. Мога да Ви уверя, обърна се той към гостите от Военна академия, че всички народни представители от Комисията по отбрана ясно осъзнаваме отговорността ни към отбраната и въоръжените сили на страната и в работата си се стремим да бъдем диалогични и да постигаме консенсусни решения. От началото на мандата на 44-ото Народно събрание Комисията по отбрана неизменно е една от най-активните, народните представители, включени в нея, направиха изнесени заседания в поделения на всички видове въоръжени сили на Българската армия, подчерта ген. Константин Попов.

Съществена е заслугата на народните представители от Комисията по отбрана за увеличаването на средствата, отпускани от държавния бюджет за тази сфера, отбеляза ген. Константин Попов. Бюджетът за отбрана за 2020 г. е два пъти по-голям в сравнение с този през 2016 г., а средствата, отпуснати за капиталови разходи, са три пъти повече, уточни той. Сред постигнатото от народните представители той посочи и увеличението на заплатите на кадровите военни, като изрази надежда то да бъде реализирано и през 2021 г.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов изрази своето задоволство, че срещите на комисията с офицери, обучаващи се във Военна академия „Г. С. Раковски“, се превръщат в традиция. Винаги се радваме, когато имаме възможност да разговаряме с български и чуждестранни офицери, бъдещи ръководители на командвания в стратегическите звена за управление на отбраната и въоръжените сили, добави той.

Сред въпросите, които офицерите зададоха на народните представители от Комисията по отбрана, бяха обсъжда ли се възможност за приемане на изцяло нов Закон за отбраната и въоръжените сили, как се приемат законодателните промени в сферата на отбраната и въоръжените сили. Бяха дискутирани и актуални теми в областта на националната сигурност и отбрана.

Source: Новини на Народно събрание