Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана в Народното събрание

По повод Деня на родилната помощ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествения ритуал в „Майчин дом“
21.01.2020
Парламентът ратифицира споразумението за консултантски услуги между МВР и МБВР
14.02.2020

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана в Народното събрание

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана в Народното събрание. Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, се провежда за 13-и път и има за цел да информира за методите за превенция на единственото предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

 

Събитието показва на българската жена, че най-важното нещо е превенцията, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя подчерта ангажираната държавна политика за предотвратяване на това заболяване. Цвета Караянчева допълни, че ракът на маточната шийка е лечим, както и че има национално финансиране и осигурени ваксини. Председателят на парламента изрази увереността си, че подобно заболяване може да се предотврати с информираност и съпричастност на институциите.
 

Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова определи инвестициите в профилактика като дългосрочен позитив. По думите й така се гарантира, че следващите поколения български жени ще бъдат по-здрави. Обществото трябва да знае, че това тежко заболяване може да бъде овладяно и ваксините могат да бъдат само от полза, посочи д-р Даниела Дариткова. Тя добави, че България е една от 98-те страни в света, които имат национална програма за първична профилактика и всички момичета трябва да се възползват от нея.
 

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта активната позиция на държавата по темата, но и необходимостта повече общопрактикуващи лекари и гинеколози да се включат в тази програма. 
 

На представянето на инициативата присъстваха още народни представители, представители на Националната здравноосигурителна каса, водещи медицински специалисти и експерти от съсловни и пациентски организации. 


Source: Новини на Народно събрание