Председателят на парламента Цвета Караянчева поздрави младежите, които участваха в инициативата Ден на отворени врати в институцията на омбудсмана по повод Международния ден за правата на човека

Председателят на парламента Цвета Караянчева присъства на тържествената литургия в католическия катедрален храм „Успение Богородично“, на която Апостолическата екзархия в София беше канонично издигната в ранг епархия
07.12.2019
Сотир Цацаров бе избран за председател на КПКОНПИ
11.12.2019

Председателят на парламента Цвета Караянчева поздрави младежите, които участваха в инициативата Ден на отворени врати в институцията на омбудсмана по повод Международния ден за правата на човека

Председателят на парламента Цвета Караянчева поздрави младежите, които се включиха в инициативата Ден на отворени врати в институцията на омбудсмана по повод Международния ден за правата на човека.

На 10 декември 2019 г. председателят на Народното събрание връчи на Диана Ковачева плакет на Народното събрание по повод получаването от институцията на омбудсмана на най-високия статут – „А“ за правозащитна организация. Този статут е доказателство, че националният омбудсман работи в пълно съответствие с изискванията на Парижките принципи на ООН за правозащитните организации, подчерта Цвета Караянчева.

Няма по-естествено място от институцията на омбудсмана, където да говорим за правата на човека, отбеляза председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева благодари за поканата и подчерта пред младежите, че е важно да знаем правата и задълженията си, а при наличие на конкретен проблем трябва да се сезират институциите, които да вземат решение за преодоляването му. Българските институции и политици, както и младите граждани на страната, трябва да бъдем непримирими към корупцията, към неправдите, които се случват, заяви председателят на парламента. Цвета Караянчева призова младежите смело да изказват своите мнения, да не се притесняват да казват истината, да бъдат смели, непримирими в отстояването на правата и свободите си. Ако всички институции достатъчно добре издигаме авторитета си и се подкрепяме, аз мисля, че с Ваша помощ, с помощта на обществото и на неправителствените организации, всички заедно ръка за ръка можем да направим България още по-добро място за живеене, добави председателят на Народното събрание.

Омбудсманът Диана Ковачева посочи, че човешките права са важна и неотменима ценност в целия свят. Организирахме Ден на отворени врати по тема, която е в унисон с тази на ООН и цели да се даде път на младите и те да бъдат активни в защитата на основните права, отбеляза тя. Народното събрание е изключително важна институция, в която темата за правата на човека присъства непрекъснато, с всеки закон и всяка разпоредба, които се приемат, допълни омбудсманът.

С видеопослание към присъстващите на откриването на Деня на отворени врати се обърна американският посланик Херо Мустафа.
Датата 10 декември е важна за всеки правозащитник, юрист и човек, защото Декларацията за правата на човека на ООН от 1948 г. е фундаментална за развитието на човешките права и свободи, основа за обявяване през 1950 г. на 10 декември за Световен ден за правата на човека.

Source: Новини на Народно събрание