Под звуците на японския инструмент кото и с представяне на изкуството за подреждане на цветя икебана в Народното събрание беше отбелязана 110-ата годишнина от установяването на контакти между България и Япония

От 1 юли догодина всички пенсии се увеличават с 6,7 на сто, минималната работна заплата става 610 лева
04.12.2019
Народното събрание ратифицира два международни договора за надграждане и модернизиране на Българската армия
06.12.2019

Под звуците на японския инструмент кото и с представяне на изкуството за подреждане на цветя икебана в Народното събрание беше отбелязана 110-ата годишнина от установяването на контакти между България и Япония

Под звуците на традиционния японски инструмент кото и с представяне на изкуството за подреждане на цветя икебана в Народното събрание беше отбелязана 110-ата годишнина от установяването на контакти между България и Япония. По инициатива на председателя на Групата за приятелство България – Япония Станислав Иванов в парламента гостува известната изпълнителка на японския инструмент кото Фуюки Енокидо, която направи всички присъстващи съпричастни с красотата на японската музика.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че през 2019 г. България и Япония отбелязват три важни за своите взаимоотношения годишнини – 110 години от установяване на контакти между България и Япония, 80 години от установяване на дипломатически контакти и 60 години от възстановяването им. Нашите двустранни отношения датират много назад във времето, но хубавото е, че те се проектират много напред в бъдещето, подчерта председателят на парламента. Цвета Караянчева изрази благодарност за топлото гостоприемство, с което в Япония са били посрещнати миналата година български парламентаристи. Там ние успяхме да почувстваме голямото уважение и обич, които японският народ изпитва към България и мога да Ви уверя, че нашите чувства са също толкова топли и сърдечни, обърна се тя към посланика на Япония у нас Максато Ватанабе, който присъства на събитието. Аудиенцията при Негово величество император Акихито остави незаличим спомен за цялата ни делегация, добави Цвета Караянчева.

Групите за приятелство между Народното събрание и двете камари на японския парламент създават, подобряват и насърчават развитието на взаимоотношенията между двете страни, подчерта при представянето председателят на Групата за приятелство с Япония Станислав Иванов.

Радвам се, че имахме възможност да организираме днешното събитие в Народното събрание, отбеляза посланикът на Япония у нас Максато Ватанабе. Той посочи, че то е част от многото инициативи, посветени на юбилейните чествания в България и в Япония.

Красивите композиции икебана, които бяха показани в Народното събрание, са дело на три различни групи от България.

Source: Новини на Народно събрание