Все повече избиратели използват преференцията – анализ местни избори 2019

Появи ли се дарителската култура по време на избори?
04.12.2019
Субсидията – основен източник на приходи в кампанията за местните избори?
14.01.2020

Все повече избиратели използват преференцията – анализ местни избори 2019

На 27-и октомври 2019 г. се проведе първи тур на местните избори. За пореден път избирателите можеха да пренаредят партийните листи при избора на общински съветници, използвайки преференциалния вот.

Екипът на Институт за развитие на публичната среда анализира окончателните данни по отношение на преференциите, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК), за всички 265 общини в страната. В над половината от подадените бюлетини в изборите за общински съвет – 53,83 % (или 1 363 183 бюлетини) има посочено предпочитание за конкретен кандидат. За сравнение на местните избори през 2015 г. преференциално гласуваха 47 % от избирателите, т.е. наблюдаваме ръст от 7%.

Обобщените данни показват, че в 179 от всички 265 общини процентът на избирателите, които са гласували преференциално, е над средния за страната. 

Общината с най-висок дял на използваните преференции спрямо подадените действителни гласове е Симитли (област Благоевград) – 97,69%. Значителен е процентът на гласувалите преференциално в Челопеч (София Област) – 95,29%, и Златоград  (област Смолян) – 92,14%. 

Избирателите в Черноочене (област Кърджали) в най-малка степен са използвали преференция – 3,2%. Следват Якоруда (област Благоевград) с 4,64% и Хитрино (област Шумен), където 8,72% от гласоподавателите са посочили избран от тях кандидат.

 

В следващата карта може да се запознаете с разпределението на преференциалния вот за общински съветници по общини. 

Картата е интерактивна – посочете с мишка общината, за която искате да видите подробности и в отделно поле може да се запознаете със следните данни за нея: дял на използвалите преференция в изборите за общински съветници; брой на действителните гласове за общински съветници с преференция; брой на действителните гласове за общински съветници без преференция.

При селектиране на съответната община ще получите информация за политическите субекти, участвали в изборите за общински съвет, в нея. При избор на дадена партия или коалиция може да разберете как са разпределени гласовете между кандидатите, включени в листата ѝ. Ако доближите мишката до конкретен кандидат може да се запознаете със следните данни: дял на преференциите за кандидата; брой на действителните гласове за кандидата; общ брой на действителните гласове за съответния политически субект.

Извод

Данните показват, че използването на преференциалното гласуване продължава да бележи ръст. Въпреки това, за пореден път анализатори и представители на различни политически партии прибързано набедиха преференцията като основна причина за високия процент недействителни гласове на местни избори 2019. Анализ на ИРПС показа, че подобно обвинение е необосновано. Атаките срещу преференциалното гласуване по-скоро са доказателство за притесненията на партиите, които не искат гражданите да пренареждат техните листи. Ясен пример за това е практиката, наблюдавана и на предходни избори, някои от избраните с преференция кандидати да се отказват от мястото си.