Председателят на парламента Цвета Караянчева разговаря с делегации на комисиите по външна политика на Сената и на Камарата на депутатите на Румъния и на Великото национално събрание на Турция

Резултатите от работата по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ бяха представени в Народното събрание
27.11.2019
Председателят на парламента Цвета Караянчева присъства на благотворителния Коледен бал на Фондация „Мечта за дете“
03.12.2019

Председателят на парламента Цвета Караянчева разговаря с делегации на комисиите по външна политика на Сената и на Камарата на депутатите на Румъния и на Великото национално събрание на Турция

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с делегации на комисиите по външна политика на Сената и на Камарата на депутатите на Румъния и на Великото национално събрание на Турция. Гостите са на посещение за участие в първата пленарна тристранна среща на комисиите по външна политика на парламентите на България, Румъния и Турция по покана на председателя на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова. 
Цвета Караянчева отбеляза, че Народното събрание е домакин на първата по рода си пленарна тристранна среща на комисиите по външна политика и изрази надежда, че тази инициативата ще постави началото на повече подобни срещи, на които да бъдат обсъждани важни въпроси от общ интерес.
Председателят на парламента подчерта, че взаимодействието между парламентите има голямо значение, защото именно народните представители са най-близо до гражданите. Тези формати по думите й дават възможност да се навлезе в дълбочина в дебатите за решаване на проблемите, свързани с региона.
Тя запозна гостите с резултатите от успешно проведената наскоро Парламентарна асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.
На срещата беше обсъдено разширяването на Европейския съюз по посока към Западните Балкани. Цвета Караянчева заяви, че тази тема е била приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. За страната ни е много важно да има стабилност и спокойствие в региона, допълни още тя.
Партньорството между трите страни в рамките на НАТО и въпросът с миграцията и сътрудничеството при решаването на този проблем също бяха сред дискутираните въпроси. Отбелязано беше, че трябва да бъдат  обсъждани темите, които ни обединяват, и да се търсят решения в рамките на подобни формати.
Председателят на Комисията по външна политика на Сената на Румъния Кристиан Думитреску благодари за настоящата инициатива и допълни, че тя е част от отличното партньорство между страните. Той отбеляза, че Румъния е за задълбочаване на икономическото сътрудничество в Черноморския регион, затова е важно тези теми да бъдат обсъждани между парламентарните комисии. Кристиан Думитреску даде добра оценка на развитието на икономическото сътрудничество.
Председателят на Комисията по външни работи на Великото национално събрание на Турция Волкан Бозкър заяви, че страната му високо цени приятелските връзки между съседните страни и в региона. За нас тези контакти са гаранция за стабилност, те са елемент на сигурност и доверие, допълни още той. По думите му много голям принос за това имат парламентите на нашите страни.

 

Source: Новини на Народно събрание