Резултатите от работата по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ бяха представени в Народното събрание

Заместник-председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Валери Жаблянов разговаря със заместник-председателя на Института по външна политика на Китай Ли Хуйлай
26.11.2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотодокументална изложба, представяща българските православни храмове в Беломорска Тракия
28.11.2019

Резултатите от работата по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ бяха представени в Народното събрание

Проектът „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ е добър пример за успешно партньорство между държавните институции, неправителствения сектор и бизнеса. Това беше общото мнение на участниците в представянето на данни за работата по инициативата. Кампанията е под патронажа на Комисията по здравеопазването на 44-ото Народно събрание и се организира ежегодно от Националната мрежа на здравните медиатори, Българско сдружение по иновативна медицина и Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви своята подкрепа за всички, допринесли за успеха на проекта. Вашата работа е трудна, но благородна, Вие давате най-доброто от себе си, за да повишавате информираността, да ограмотявате и да убеждавате гражданите от рисковите социални групи да се ваксинират, обърна се тя към здравните медиатори, които присъстваха на събитието в парламента.

Председателят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание д-р Даниела Дариткова отбеляза, че за 13-и пореден път в Народното събрание се представят резултатите от осъществяването на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. Тук сме свидетели на историята на тази инициатива, която дава възможност здравните медиатори, избрани от уязвимите групи, да влязат в тях и да промотират здравето, ваксините и принципите на здравословния начин на живот, подчерта тя. Това е мисия, лишена от всякакви политически пристрастия, тя е добър пример за партньорство на всички заинтересовани страни, посочи д-р Даниела Дариткова. Имаме успех в разширяване на обхвата с имунизации в уязвимите групи и това възпрепятства избухването на епидемии, отчете председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването.

Заместник-председателят на Народното събрание и предишен председател на здравната комисия на парламента д-р Нигяр Джафер посочи, че имунопрофилактиката е едно от най-сериозните постижения в областта на медицината. Днес, когато антиваксиналните движения набират скорост, наша задача е да кажем, че имунопрофилактиката и ваксинопрофилактиката са нещо, което трябва да спасява човешки животи, подчерта тя.

На четири щанда в сградата на Народното събрание депутатите и гостите на парламента можеха да получат информация за дейността и постиженията на здравните медиатори в България.

Тазгодишната информационна кампания ще продължи с двудневна Национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ с обучителен компонент, в рамките на който здравните медиатори от цялата страна ще получат информация по различни теми, представена от водещи специалисти в областта на социално-значимите, заразните и незаразните и детските болести.

Source: Новини на Народно събрание