Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова се срещна с председателя на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел и ръководена от него парламентарна делегация

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Националната програма „Управленски умения” на Българското училище за политика “Димитър Паница”
17.11.2019
Безработицата в Черноморския регион и ролята на националните политики за насърчаване на разкриването на работни места обсъдиха участниците в 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС
21.11.2019

Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова се срещна с председателя на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел и ръководена от него парламентарна делегация

Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова се срещна с председателя на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел и ръководена от него парламентарна делегация.

Двамата обмениха информация за системите на здравеопазването в България и Германия и обсъдиха основните предизвикателства в тази сфера.

Председателят на Комисията по здравеопазването запозна германските гости с начина на функциониране на здравноосигурителната система в България. Тя отбеляза, че основен приоритет на законодателната дейност в момента е приемането на бюджетните закони.

Д-р Даниела Дариткова подчерта пред своите колеги, че амбицията е да се развива профилактиката и промоцията на здравето. Тя представи и проекта за реализиране на социално-здравни грижи.

Председателят на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел предложи да се задълбочи сътрудничеството по отношение на законодателни инициативи в областта на здравеопазването. След проведените срещи в София германските гости споделиха мнението, че подготовката на специалисти в България е на много добро ниво и съвместни инициативи в тази сфера, особено насочени към млади хора за обмен на знания, ще бъдат много полезни. Общо бе мнението, че проблемът с кадрите е сериозен и в двете страни.

Като приоритет бе посочена превенцията на болестите. Ервин Рюдел отбеляза, че в Германия се работи за приемането на закон, който да я регламентира и модернизира. Целта по думите му е да бъдат използвани и модерни средства като различни мобилни приложения, които могат да промотират здравословния начин на живот.

Председателят на Комисията по здравеопазването запозна гостите с конкретни проекти в здравеопазването, които се реализират с европейски средства.

Source: Новини на Народно събрание