Минимална промяна в разходите на партиите преди втори тур на местните избори

Подготовката на изборите, впечатления на независимия наблюдател
30.10.2019
Едва 1.9 млн. лв. похарчиха партиите за медии в предизборната кампания
07.11.2019

Минимална промяна в разходите на партиите преди втори тур на местните избори

В седмицата между първи и втори тур на местните избори Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) публикува четвърта част на нашия медиен мониторинг. В него следим дали доставчиците на медийни услуги спазват изискванията в Изборния кодекс (ИК) да публикуват договорите си с политически субекти. Съгласно ИК тарифите на медиите “…не могат да надвишават средните пазарни цени за търговска реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната кампания.” Също така цените и условията за отразяване трябва да са едни и същи за всички участници. 

Мониторингът ни обхваща 43 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 информационни сайтове и агенции, договорите сключени от тях и публикувани на Интернет страниците им. За участниците, регистрирани в Централната избирателна комисия, сме включили и договори за местно отразяване (в това число и като част от местни коалиции). 

Към 30-и октомври 2019 г. 33 от обхванатите от мониторинга ни медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. Тук са включени и в. Черноморски фар, който е обаче е обявил само първите страници на договорите, в които няма информация за стойността им, както и телевизия Алфа, която има публикуван един договор за безвъзмездно отразяване с партия Атака. 

Останалите 10 медии нямат или не са публикували сключени договори с участниците в предизборната надпревара. Това са: вестниците – в. Дума, в. Сега, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски новини и в. Арда Нюз и агенциите – BGnes.com и Novini.bg.

Преди балотажите политическите субекти са похарчили общо 1 780 194 лв. (без ДДС) за медийно отразяване. Това представлява слабо увеличение на средствата спрямо данните ни от миналата седмица. В последните дни договори за най-голяма стойност бяха публикували от обществената БНТ, Nova, в. 24 часа и Дарик радио. 

В следващата графика представяме подробности относно приходите на медиите (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитана медия с мишката, ще видите разпределението на средствата по партии, коалиции и инициативни комитети):

*Мая Манолова има сключен договор, който е общ за медиите Дневник, Капитал и Mediapool.bg. Неговата стойност е 7 900 лв. (без ДДС), които екипът ни е отнесъл към сумата на Дневник и Капитал.

*Сумите за Радио Фокус и Агенция Фокус Нюз са обединени.

* Канал 3 има сключен договор с рекламна агенция Кота 97 на стойност 8 333.33 лв. (без ДДС), който не е включен в общата сума.

На първо място по привлечени средства отново е обществената БНТ с 304 146 лв. (без ДДС), следвана от Nova с 259 257 лв. (без ДДС) и btv – 155 532 лв. (без ДДС). 

Сред първите пет медии се нарежда телевизия Канал 3, която в началото на кампанията беше първенец по привлечени средства. От печатните медии най-предпочитан продължава да е в. 24 часа с приходи от 126 972 лв. (без ДДС). 

Участниците, които имат най-голямо увеличение на средствата, вложени за медийно отразяване, са БСП за България, ГЕРБ, ИК за Мая Манолова и Атака. 

В следващата графика представяме подробна информация за политическите субекти и изразходваните от тях средства за медийно отразяване (тя е интерактивна – ако натиснете предпочитан участник с мишката, ще видите разпределението на средствата по медии):

* Участниците, които са изразходвали по-малко от 5000 лв. в кампанията, са включени в графата “Други”. 

ВМРО – БНД отново, както и през цялата кампания, е инвестирал най-много средства – 318 381 лв. (без ДДС). Няма промяна и в следващите участници – БСП за България с 263 605 лв. (без ДДС) и Атака със 155 168 лв. (без ДДС). Управляващите от партия ГЕРБ вече са на пето място със 138 652 лв. (без ДДС), непосредствено след ДПС.  

Някои особености през кампанията:  

И този път наблюдавахме медии, които публикуват, а след това заличават договорите си, или пък намаляват тяхната стойност. Такъв случай от последните дни е договорът на Dir.bg с ИК за Мая Манолова, чиято стойност бе намалена от 10 000 лв. (без ДДС) на 3 000 лв. (без ДДС). 

Практиката по отношение на  безвъзмездните договори е противоречива. Медии, които традиционно ги публикуваха, започнаха да ги заличават от Интернет страниците си – става въпрос за Евроком. ТВ Европа обяви и след това премахна един такъв договор. Същевременно към 30 октомври информация за договори за безвъзмездно отразяване има на страниците на три медии – БСТВ (договор с БСП за България), Алфа (договор с Атака) и Вяра Нюз (договор с ИК за Здравко Милев). Стойността на тези споразумения трудно би могла да бъде оценена. Възможно е те да са част от пакетна услуга и да са включени под формата на бонус. Все пак е странно, че някои медии вече престават да обявяват този тип договори, като по този начин нарушават изискванията на ИК. 

По време на кампанията отново случаи, в които не се спазват разпоредбите в ИК. Някои от печатните издания публикуваха реклама на Интернет страниците си без да са обявили сключени договори с участниците. Примери за тази практика може да видите в предишни наши публикации тук и тук

В статия от миналата седмица посочихме как други медии съдържат очевидна предизборна агитация без задължителното отбелязване. Начин за това е използването на рубрики Твоят кмет” (в. 24 часа), “Моят град” (в. Стандарт), “Така каза кметът” (в. Труд).

В. Стандарт, например, в петте си броя по време на предизборната кампания има общо 37 страници с немаркирани материали, съдържащи очевидна политическа реклама. За справка всеки негов брой се състои от 48 страници, което прави общо 240 страници. Така близо от съдържанието във вестника през кампанията по същество представлява предизборна агитация, която не е обозначена. Медията има сключени договори на стойност 19 650 лв. (без ДДС). От написаното дотук можем да направим извод, че или голяма част от политическата реклама във вестника е редакционно съдържание, или пък не всички договори за медийно отразяване са коректно обявени. 

ИРПС ще представи окончателни данни за договорите за медийно отразяване на политическите субекти следващата седмица.