Чехия подкрепя идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за общ европейски стандарт на страните-членки на ЕС в опазването на културното наследство

Народните представители Тома Биков и Спас Гърневски участваха в интерпарламентарна конференция на тема „Европа“
23.10.2019
Парламентът одобри на първо четене промени в данъчното законодателство
06.11.2019

Чехия подкрепя идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за общ европейски стандарт на страните-членки на ЕС в опазването на културното наследство

Чехия подкрепя идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за общ европейски стандарт на страните-членки на ЕС в опазването на културното наследство, борбата с незаконния трафик на културни ценности, с фалшификатите на произведения на изкуството и с фалшивите новини. Председателят на Комисията по културата и медиите разговаря в Прага с председателя на Комисията по културата в Камарата на депутатите в Чешкия парламент Мартин Бакса. Вежди Рашидов е на еднодневно работно посещение в чешката столица.

На срещата присъстваха депутатът от Комисията по културата в Камарата на депутатите Антонин Станек и българският посланик в Прага Йордан Първанов.

Мартин Бакса, който е и кмет на Пилзен, поздрави Вежди Рашидов за впечатляващото му представяне на прочутото Лондонско биенале, както и за изложбата му “Страсти” в Пловдив. ”Пилзен беше вече столица на културата, сега е Пловдив и аз зная колко е важно изкуството и талантът да бъдат достойно представени”, отбеляза председателят на Комисията по културата в Камарата на депутатите в Чешкия парламент.

Председателят на Комисията по културата в Камарата на депутатите в Чешкия парламент приветства идеята на Вежди Рашидов през следващата година София да бъде домакин на среща на председателите на парламентарните комисии по култура на страните-членки на ЕС, на която да бъдат обсъдени конкретни мерки за подкрепа на общите усилия на Европа за опазване на културното наследство, както и други актуални теми.

„Сигурен съм, че само с активни общи усилия ние, като страни-членки на ЕС, можем да постигнем най-доброто за опазване на паметниците на културата и категорично да се противопоставим на нелегалния трафик на артефакти“, подчерта председателят на Комисията по културата и медиите. Радвам се, че и Чехия подкрепя моето предложение българският парламент да бъде през 2020 година домакин на европейски форум по тези теми, както и по проблемите с фалшифицирането на произведения на изкуството и с фалшивите новини, които засягат всички държави, добави Вежди Рашидов. България има уникално културно наследство, а Европа е най-старият континент, люлка на безценни цивилизации, и затова сме длъжни да опазваме заедно създаденото през вековете“, каза по време на срещата Вежди Рашидов. Мартин Бакса изрази готовност Чехия да представи на форума в София най-добрите си практики, за да се използват за създаването общ европейки стандарт за опазването на културното наследство.

Source: Новини на Народно събрание