Емил Христов: Толерантността, разбирането и уважението към другия човек винаги са били в кръвта на българския народ

Народните представители Тома Биков и Спас Гърневски участваха в интерпарламентарна конференция на тема „Европа“
23.10.2019
Парламентът одобри на първо четене промени в данъчното законодателство
06.11.2019

Емил Христов: Толерантността, разбирането и уважението към другия човек винаги са били в кръвта на българския народ

Толерантността, разбирането и уважението към другия човек винаги са били в кръвта на българския народ. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов по време на срещата си с председателя на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство Даниел Рубин. Сред основните теми на разговора бяха предстоящите законодателни промени по отношение на езика на омразата и антисемитските прояви. Беше подчертана ролята на Димитър Пешев и депутатите от 25-ото Народно събрание за спасяването на 48000 български евреи по време на Втората световна война.

 

Заместник-председателят на парламента Емил Христов изрази безпокойството си от възраждащите се човеконенавистнически идеологии. Той посочи, че усилията на институциите у нас са добре координирани, като уточни, че през първата половина на 2020 г. в пленарната зала ще бъдат гласувани изменения в текста на чл. 108 от Наказателния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание добави, че разпространението на античовешки идеологии без ефективно наказание е крайно неприемливо. Заедно трябва да успокоим страха на обикновените хора, да работим по-активно сред младото поколение, да обменяваме идеи, защото само по този начин ще преодолеем тези проблеми, заявърши Емил Христов.
 

Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев благодари на законодателната институция за активните й действия по отношение на справянето с антисемитските прояви и изработването на политики срещу езика на омразата. В хода на разговора той отбеляза, че България среща сериозна подкрепа за това и в международен план.
 

Вие сте страна, в която има нулева толератност към дискриминацията и която подкрепя свободата и равнопоставеността на еврейското население, каза председателят на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство Даниел Рубин. Той сподели идеята си за създаването на музей на Холокоста у нас, защото светът трябва да види смелостта на българското население за спасяването на десетки хиляди евреи по време на Втората световна война.
 

Сред останалите акценти на срещата бяха и традиционно добрите дипломатически връзки с Израел, както и дейността на групите за приятелство в парламентите на двете страни.


Source: Новини на Народно събрание