Два дни преди местни избори 2019 – партиите похарчиха едва 1,7 млн. лв.

За първите 20 дни от кампанията партиите похарчиха 1,3 млн. лв.
17.10.2019
Подготовката на изборите, впечатления на независимия наблюдател
30.10.2019

Два дни преди местни избори 2019 – партиите похарчиха едва 1,7 млн. лв.

Остават два дни до изборите за местна власт. По време на кампанията Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) проследи дали доставчиците на медийни услуги спазват изискванията в Изборния кодекс (ИК): да публикуват договорите си с политически субекти в 3-дневен срок от подписването им; да не ги премахват преди обявяването на резултатите от вота. Тази година мониторингът ни ще обхване и периода между двата тура, с оглед очакванията за провеждане на балотажи при изборите за кмет в редица общини. 

Тук трябва да отбележим, че съгласно ИК тарифите на медиите “…не могат да надвишават средните пазарни цени за търговска реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната кампания.” Също така цените и условията за отразяване трябва да са едни и същи за всички участници. 

Мониторингът ни обхваща 43 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 информационни сайтове и агенции, договорите сключени от тях и публикувани на Интернет страниците им. За участниците, регистрирани в Централната избирателна комисия, сме включили и договори за местно отразяване (в това число и като част от местни коалиции). 

Към 24-и октомври 2019 г. 33 от обхванатите от мониторинга ни медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. В този брой са включени – в. Черноморски фар, който е обаче е обявил само първите страници на договорите, в които няма информация за стойността им, и телевизия Алфа, която има публикуван един договор за безвъзмездно отразяване с партия Атака. 

Останалите 10 медии нямат или не са публикували сключени договори с участниците в предизборната надпревара. Това са: вестниците – в. Дума, в. Сега, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски новини и в. Арда Нюз и агенциите – BGnes.com и Novini.bg.

В края на кампанията – към 24.10.2019 г., политическите субекти са похарчили общо 1 713 280 лв. (без ДДС) за медийно отразяване. Общата сума продължава да е значително по-малка от наблюдаваното в предишни кампании. За сравнение, на местни избори 2015 г. средствата на този етап от кампанията са били 1 922 549 лв. Трябва да отбележим, че тази сума е била похарчена от 12 политически субекта, които към онзи момент са получавали държавна субсидия. Най-вероятната причина за намалените през настоящата кампания средства за реклама в медиите е силно орязаната държавна субсидия, която от първи юли вече е 1 лв. за получен глас. Възможно е и участниците да са заложили основно на агитация сред избирателите и да видим значителен ръст на средствата, отделени за организиране на мероприятия и разпространяване на материали. 

В следващата графика представяме подробности относно приходите на медиите (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитана медия с мишката, ще видите разпределението на средствата по партии, коалиции и инициативни комитети):

На първо място по привлечени средства продължава да е обществената БНТ с 288 244 лв. (без ДДС), следвана вече от Nova с 246 208 лв. (без ДДС) – 4-кратно увеличение спрямо данните от миналата седмица, и btv – 155 532 лв. (без ДДС). Тук отново уточняваме, че телевизия Канал 3 има обявен договор с рекламна агенция Кота 97 на стойност 8 333.33 лв. (без ДДС), който не сме включили в общата сума, тъй като не е ясно в полза на кой участник е. 

Сред печатните медии отново най-предпочитан е в. 24 часа с приходи от 112 597 лв. (без ДДС). От регионалните медии начело продължава да е пловдивският в. Марица с 62 620 лв.(без ДДС), като той изпреварва по приходи редица електронни медии (търговски телевизии и радиостанции), а също и национални печатни издания като в. Труд (47 972 лв. без ДДС). 

По-долу в графиката може да намерите подробна информация за политическите субекти и изразходваните от тях средства за медийно отразяване (графиката е интерактивна – ако натиснете предпочитан участник с мишката, ще видите разпределението на средствата по медии):

*Участниците, които са изразходвали по-малко от 5000 лв. в кампанията, са включени в графата “Други”. 

*Мая Манолова има сключен договор, който е общ за медиите Дневник, Капитал и Mediapool.bg. Неговата стойност е 7 900 лв. (без ДДС), които екипът ни е отнесъл към общата сума на Дневник и Капитал.

По време на цялата кампания ВМРО – БНД беше участникът, инвестирал най-много средства. Към 24-и октомври формацията е вложила 318 381 лв. (без ДДС) в медийно отразяване. На второ място по направени разходи за медии е БСП за България с 247 020 лв., което е значително увеличение спрямо миналата седмица. Прави впечатление, че партия Атака също е вложила доста средства в реклама през последната седмица и вече е трета със 148 438 лв. (без ДДС). Управляващите от партия ГЕРБ са похарчили значително по-малко от коалиционните си партньори и основните си опоненти и заемат шесто място с 125 898 лв. (без ДДС). 

Някои особености, които наблюдавахме:  

Факт е, че през тази кампания партиите вложиха значително по-малко средства за медии в сравнение с предишни избори, в това число и местни. Предпочитан партньор се оказа обществената БНТ, докато големите търговски телевизии – Nova и btv, публикуваха договори основно в последните 10 дни на кампанията. Това важи особено за Nova, която увеличи близо 4 пъти приходите си за малко повече от седмица.

ВМРО – БНД е участникът в тези избори, инвестирал най-много финансови средства за медийно отразяване. ГЕРБ пък са значително по-пестеливи в това отношение, вероятно в резултат на желанието на премиера да не се дават пари на медии. Възможно е и от партията трайно да се преориентират към използването на социалните мрежи за отразяване на предизборни събития. 

И през тази кампания има медии, които публикуват, а след това заличават договорите си. Такъв е случаят на в. Арда Нюз, който имаше обявени договори с Движението за права и свободи, но в последствие ги премахна от своята онлайн страница. “Изчезнал” е и договор между БСП и сайта Епицентър. 

Практиката за сключване на безвъзмездни договори се разширява, като такива имат две от партийните телевизии – БСТВ и Алфа, със съответните свързани с тях политически субекти. Същевременно Евроком (които традиционно публикуват редица договори за безвъзмездно отразяване) и ТВ Европа (които имаха такъв с ГЕРБ) премахнаха по средата на кампанията информацията за безплатно отразяване. Стойността на безвъзмездните договори трудно би могла да бъде оценена. Възможно е те да са част от пакетна услуга и да се включват под формата на бонус. Все пак е странно, че някои медии вече не предоставят данни за този тип договори, като по този начин нарушават изискванията на ИК. 

Продължаваме да наблюдаваме медии, които категорично не спазват разпоредбите в ИК. Част от тях не са обявили сключени договори, въпреки че на Интернет страниците им има политическа реклама – за различни участници в изборите и най-често под формата на банери. По-долу може да видите как изглеждат сайтовете на в. Борба и в. Старозагорски новини.

Други от включените в мониторинга ни медии пък публикуват съдържание, което очевидно е предизборна агитация, но не го маркират като такова. Използват се цели рубрики – Твоят кмет” (в. 24 часа), “Моят град” (в. Стандарт), “Така каза кметът” (в. Труд), които представят материали с политическа реклама, но без обозначение.

Изложеното до тук ни дава основание да предполагаме, че или голяма част от агитационните материали всъщност са редакционно съдържание, или реалната сума за медийно отразяване е по-голяма от обявената. 

В края на следващата седмица ИРПС ще представи обобщени данни за медийния мониторинг на цялата предизборна кампания.