Народните представители Тома Биков и Спас Гърневски участваха в интерпарламентарна конференция на тема „Европа“

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов разговаря с личния председавител на Представителството на ОССЕ Андрю Бейкър
18.10.2019
Парламентът удължи до 30 ноември срока на действие на анкетната комисия за източването на информация от НАП
30.10.2019

Народните представители Тома Биков и Спас Гърневски участваха в интерпарламентарна конференция на тема „Европа“

Народните представители Тома Биков и Спас Гърневски участваха в интерпарламентарна конференция на тема „Европа“ в германския Бундестаг. Домакини на форума са председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) в немския парламент Ралф Бринкхаус и заместник-председателят на парламентарната група на ХДС/ХСС, отговаряща за европейските въпроси, д-р Катя Лайкерт.

В началото на конференцията депутатите бяха приветствани от федералния канцлер на Германия Ангела Меркел. Пред представителите на парламентарни фракции, които са част от Европейската народна партия от 15 държави членки, канцлерът Меркел представи приоритетните теми пред Европа след изборите за Европейския парламент и сформирането на новата Европейска комисия. Основен акцент бе поставен на дигитализацията, климатичните промени, миграцията и въпросите по разширяването на Европейския съюз. Канцлерът Меркел подчерта значението на готовността за компромис на отделните държави членки при разглеждането на тези въпроси, както и че пред новата Европейска комисия предстои много работа, но без подкрепата на държавите членки няма как да се постигне успех.

Българските народни представители Тома Биков и Спас Гърневски изведоха на преден план необходимостта от намиране на консенсус относно започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Република Северна Македония и Албания. Даването на европейска перспектива за региона, което бе поставено като основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, има ключова роля за ускоряване на процеса на реформи и гарантиране на сигурността. Българските народни представители споделиха общо виждане с канцлера Меркел, че е важно Европейският съюз да изпълни своя ангажимент към тези страни като стартира преговорите по присъединяване към ЕС, защото в противен случай рискува разпространението на негативни настроения към Съюза и влошаване на стабилността в региона.

Source: Новини на Народно събрание