Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов разговаря с личния председавител на Представителството на ОССЕ Андрю Бейкър

Председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов участва в Брюксел в кръгла маса „Състоянието на Европа“
17.10.2019
Народните представители Тома Биков и Спас Гърневски участваха в интерпарламентарна конференция на тема „Европа“
23.10.2019

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов разговаря с личния председавител на Представителството на ОССЕ Андрю Бейкър

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов разговаря с личния представител на Представителството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Андрю Бейкър. Основна тема на срещата бяха бъдещите законодателни промени по отношение на антисемитските прояви и езика на омразата. Беше припомнена и ролята на Димитър Пешев и на Народното събрание за спасяването на 48 000 български евреи по време на Втората световна война.

България има своя история, която ни задължава и затова е много важно как възпитаваме децата си, как виждаме бъдещето, посочи заместник-председателят на парламента Емил Христов. Той отбеляза също, че в своята същност обществото ни живее с особено чувство за справедливост и толерантност.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев подчерта и отличното партньорство между МВнР и законодателната институция в изработването на политики срещу антисемитизма. По думите му българският парламент е свещено място и благодарение на усилията на народните представители от 25-ото Народно събрание.

Личният председавител на Представителството на ОССЕ Андрю Бейкър каза, че това е огромен принос към демокрацията, който не бива да се приема за даденост. Според него усилията на институциите и по-строгите законодателни мерки ще спрат разпространението подобни прояви.

В рамките на срещата беше заявено, че с предстоящите промени в Наказателния кодекс наказанията за разпространението на нацистки и античовешки идеологии ще се увеличат драстично. Очаква се до края на годината текстовете да бъдат приети в ресорните парламентарни комисии, а в началото на 2020 г. измененията да бъдат гласувани в пленарната зала.

Сред основните акценти на разговора бяха и дипломатическите връзки с Израел, определени като отлични и приятелски. От българска страна бе заявено очакването те да се задълбочат в сферата на културата, образованието и сигурността.

Source: Новини на Народно събрание