Председателят на Народното събрание: Просперитетът на обществото зависи от личния успех на всеки млад човек

Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ бе открита в Народното събрание
10.10.2019
Председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов участва в Брюксел в кръгла маса „Състоянието на Европа“
17.10.2019

Председателят на Народното събрание: Просперитетът на обществото зависи от личния успех на всеки млад човек

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави участниците в изложението „Дни на кариерата“, което беше открито в Техническия университет в София. Форумът се провежда за 14-та поредна година и в него участват над 140 работодатели.

„Дни на кариерата“ е изключително ценна и полезна инициатива, която открива пред младите хора възможности да приложат на практика наученото в университета и да се реализират в предпочитана от тях сфера. Изложението осигурява толкова необходимия и директен контакт между студентите и бизнеса, то е среща на образовани, амбициозни и мотивирани младежи с български и международни компании, които имат нужда от подготвени инженери“, пише в поздравителния адрес на председателя на Народното събрание. „Убедена съм, че университетът, който и аз съм завършила, дава задълбочени познания, отлична подготовка и квалификация и отговаря на съвременните изисквания за модерно и качествено образование”, обръща се Караянчева към участниците в кариерния форум. „Надявам се голяма част от завършилите Техническия университет да се реализират успешно тук, в Родината. Просперитетът на обществото зависи от личния успех на всеки млад човек“, завършва поздравлението на председателя на парламента. 

Поздравителният адрес от Цвета Караянчева беше прочетен по време на официалното откриване от председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова. Тя също се обърна към присъстващите: „През всичките тези години се убедих, че с приказки промени не се случват. Убедих се, че колкото и да си повтаряме на форуми и конференции, че имаме нужда от млади и квалифицирани кадри за пазара на труда, че бизнесът е еднакво отговорен с образователната система за създаването на тези кадри, промяна пак няма да има. Но зная, че един от работещите модели да има връзка между бизнеса и новите му специалисти е изложение като това.“

Дамянова посъветва младите хора да покажат най-доброто от себе си, за да спечелят работодателите. И напомни на бизнеса да изисква повече от бъдещите си кадри, а не да ги оставят да смятат, че взетият изпит е достатъчен. Тя припомни, че с поправка в Закона за висшето образование, приета миналата година, се дава възможност на изявени специалисти от практиката да преподават във висшите училища. Все повече висши училища се възползват от тази промяна, която дава все по-голяма практическа насоченост на обучението, посочи председателят на Комисията по образованието и науката. Дамянова подчерта, че учебните програми в някои висши училища все още са теоретично, а не практически ориентирани.

Source: Новини на Народно събрание