Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ бе открита в Народното събрание

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов откри благотворителната изложба-базар „Деца рисуват за деца“
09.10.2019
Председателят на Народното събрание: Просперитетът на обществото зависи от личния успех на всеки млад човек
15.10.2019

Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ бе открита в Народното събрание

Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ бе открита в Народното събрание. Експозицията е посветена на 110-ата годишнина от рождението на писателя и в нея са представени ръкописи, вещи и снимки от фонда на къща-музей „Димитър Димов“. На 16 пана са представени и моменти от живота на автора на романите „Тютюн“ и „Осъдени души“, свързани с неговото семейство, професионален път, приятелства, обществена дейност и кореспонденция.

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Диана Саватева отбеляза, че изложбата показва по-малко известни факти, свързани с житейския път на бележития учен и творец.

Димитър Димов е един от най-скромните и моралните български писатели, който през целия си живот налага висока ценностна система, подчерта директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. По думите му Димитър Димов е автор на изключително силни, дълбоки и психологизирани творби, превърнали се в еталон.

Автор на експозицията е д-р Милена Катошева, а художественото оформление е дело на Ивелина Велинова. Богатият и внимателно подбран архивен материал дава възможност всеки сам да изгради собствените си впечатления за един преди всичко талантлив човек.
По повод годишнината от рождението на Димитър Димов бе представен и юбилеен вестник, издаден от Националния литературен музей.

Source: Новини на Народно събрание