Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов демонстрира елементи от висшия пилотаж на новия тренажор на самолет PC-9M

Ген. Константин Попов в Долна Митрополия: Важното е, че от 1 януари 2020 г. България ще има свое Висше военновъздушно училище
07.10.2019
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов откри благотворителната изложба-базар „Деца рисуват за деца“
09.10.2019

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов демонстрира елементи от висшия пилотаж на новия тренажор на самолет PC-9M

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов демонстрира елементи от висшия пилотаж на новия тренажор на самолет PC-9M.

Пред народните представители от комисията беше демонстриран за първи път тренажорния комплекс на самолет „PILATUS” PC-9M на Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия.

Радвам се, че Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия вече има това съвременно съоръжение, коментира след демонстрацията ген. Константин Попов. Той подчерта, че обучението с тренажора ще спести средства, защото позволява да се отработват всички полетни, авиационни и аварийни процедури, дава много реална представа и усещанията са близки до тези във въздуха. Тук се гради бъдещата безопасност, защото колкото по-подготвен отиваш в самолета, толкова по-добре можеш да реагираш на всяка ситуация във въздуха, посочи ген. Константин Попов и добави, че освен обучителна това е и животоспасяваща техника.

Закупуването на тренажора е част от необходимата техника на нашето Висше военновъздушно училище, подчерта председателят на парламентарната Комисия по отбрана. Има нужда от подобряване на материалната база в Долна Митрополия, вече е ремонтирана сградата, но трябва да бъдат положени още усилия, за да има достатъчно добра материална база, коментира той. Сградният фонд е доста тъжна картинка, част от необходимите ресурси са осигурени, но очевидно ще трябва да бъдат отделени още, уточни ген. Константин Попов.

През втория ден на изнесеното си заседание народните представители от Комисията по отбрана разгледаха Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия, запознаха се със структурата и дейността на базата, с работата на тренажорен комплекс на самолет „PILATUS” PC-9M. От ръководството на Военновъздушната учебна база представиха информация за структурата, функциите и задачите на сектор „Противовъздушна отбрана“ на Центъра за подготовка и обучение и показаха авиационна техника и височинно оборудване.

Source: Новини на Народно събрание