Кристиан Вигенин в Мароко: Необходимо е по-активно практическо сътрудничество със страните от Южното Средиземноморие

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за борба с трафика на хора
03.10.2019
Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов демонстрира елементи от висшия пилотаж на новия тренажор на самолет PC-9M
08.10.2019

Кристиан Вигенин в Мароко: Необходимо е по-активно практическо сътрудничество със страните от Южното Средиземноморие

„Трябва да засилим практическото сътрудничество със страните от Средиземноморието в областите от общ интерес като миграцията, опазването на околната среда, енергетиката, борбата с трафика на хора и на културни ценности, както и в кибер сигурността“, заяви заместник-председателят на Народното събрание и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ Кристиан Вигенин пред участниците в Есенната сесия на организацията в Маракеш, Мароко. Форумът е посветен на темата за сигурността в Евро-Средиземноморския регион и ролята на ОССЕ.

Кристиан Вигенин подчерта, че устойчивото развитие, икономическият растеж и свързаността играят ключова роля за укрепването на общата сигурност и приветства инициативите на ОССЕ за засилване на сътрудничеството с партньорите от Средиземноморието по икономически и екологични въпроси.

„Обръщам внимание на важната положителна роля, която играят младите хора за засилването на сигурността и стабилността в региона на ОССЕ и на Средиземноморието и подкрепям дейностите на ОССЕ, които целят окуражаване на младежкото участие и засилване на диалога и сътрудничеството“, отбеляза Кристиан Вигенин в обръщението си към участниците.

Вицепрезидентът на ПА на ОССЕ настоя да се засили връзката между парламентарното и правителственото измерение на ОССЕ по въпросите на Средиземноморието и изтъкна важния сигнал, който дават парламентаристите с това, че за пръв път Есенна сесия на Асамблеята се провежда не в една от 57-те страни-членки на ОССЕ, а в страна-партньор като Мароко.

Есенната сесия на ОССЕ по традиция започна с т.нар. Средиземноморски форум, който тази година е на тема „Модели на сътрудничество Север-Юг и икономическа свързаност на Средиземноморския регион в глобализирания свят“.

Source: Новини на Народно събрание