Европейските политики, свързани с миграционните процеси и тяхната координация, бяха основните теми на кръгла маса в Народното събрание

Парламентът даде възможност за назначаване на кметски наместници в кметствата, в които няма да се произведат избори за кметове
27.09.2019
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за борба с трафика на хора
03.10.2019

Европейските политики, свързани с миграционните процеси и тяхната координация, бяха основните теми на кръгла маса в Народното събрание

Европейските политики, свързани с миграционните процеси и тяхната координация, както и приоритетите на Финландското председателство на Съвета на ЕС в тази сфера бяха сред основните теми, обсъдени на кръгла маса в Народното събрание. Дискусията на тема „Всеобхватна координация на миграционния процес“ беше организирана от председателите на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, съвместно с Международния център за развитие на миграционната политика и посолството на Финландия в България.

Аспекти на миграционната политика като сътрудничество с частния сектор, добър граничен мениджмънт, по-добра интеграция на мигрантите и включването им в пазара на труда се открояват като нови тенденции за следващите пет години, подчерта пред участниците във форума председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя посочи, че в основата на справянето с проблема е управлението и контрола на миграцията, а не само мерки за спирането й. Новото предложение е да се включат държавите от Западните Балкани в изработването и прилагането на тези мерки, добави Джема Грозданова.

Важно е да оценим работата на България по опазване на външната граница и да се изисква солидарна подкрепа за държавите-членки на първа линия, заяви председателят на Комисията по външна политика. Необходимо е да се обърне специално внимание на отношенията ЕС-Турция предвид способността на Турция да управлява миграцията на своя територия, допълни Джема Грозданова.

Миграцията е един феномен, който няма да бъде пресечен, той ще продължава да се проявява в различен обем по различните маршрути, посочи Джема Грозданова. Тя отбеляза, че е важно каква ще бъде политиката на ЕС по въпросите на миграцията след формирането на новата Европейска комисия. Вярвам, че ще има достатъчно смели хора в различните европейски и национали институции, които ще подкрепят по-различна и по-свързана както с нуждата от защита на хората, бягащи от проблеми, така и на националните интереси на държавите-членки на ЕС, посочи Джема Грозданова.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание Пламен Нунев подчерта, че проблемите на миграцията и миграционните процеси стоят в пълна сила и пред българския парламент. Неслучайно в рамките на Петата среща на групата за съвместен парламентарен контрол на Европол, която се състоя на 23 и 24 септември в Брюксел, основни теми за дискусия бяха миграцията, противодействието на миграционните процеси, трафика на хора и борбата срещу киберпрестъпността, отбеляза той.

Европа ще продължи да бъде привлекателно място за мигрантите и търсещите убежище поради редица фактори като разрастващи се международни и вътрешни конфликти, изменението на климата и други, подчерта Пламен Нунев. Според него е нужно ЕС да съчетава различни вътрешни и външни инструменти за по-добро управление на миграцията и миграционните процеси. Добрата междуинституционална координация на европейско ниво, както и доброто междуинституционално взаимодействие на национално ниво, са ключови фактори в процеса за по-бързото и ефективното одобрение и въвеждане в изпълнение на европейското законодателство в областта на миграцията, посочи председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ключови говорители на кръглата маса бяха главният директор на Международния център за развитие на миграционната политика Михаел Шпинделегер, юридическият директор на департамента по миграция на министерството на вътрешните работи на Финландия Рита Копонен, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, посланикът на Румъния в България Йон Галеа, анализаторът в Европейския съвет за външна политика Даниел Стефанов.

Source: Новини на Народно събрание