Джема Грозданова: България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в ЕС и споделя позицията, че страната скоро трябва да получи дата за начало на преговори

Главният секретар на Народното събрание Стефана Караславова участва в първата по рода си работна среща на главните секретари на парламентите на страните-членки на НАТО и страните-кандидатки за членство в НАТО от Черноморския регион
16.09.2019
Народни представители от всички парламентарни групи се включиха в акцията по кръводаряване, организирана в Народното събрание
18.09.2019

Джема Грозданова: България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в ЕС и споделя позицията, че страната скоро трябва да получи дата за начало на преговори

България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в ЕС и споделя позицията, че страната скоро трябва да получи дата за начало на преговори. Това заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова на среща с председателя на Комисията по външна политика на парламента на Албания Мими Кодели.

Делегация, водена от председателя на външната комисия на албанския парламент, е на двудневно посещение в България по покана на председателя на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. На 17 септември гостите имаха поредица от срещи в българския парламент.

България е важен фактор в процеса на разширяване на ЕС, подчерта Джема Грозданова и припомни, че интеграцията на страните от Западните Балкани беше един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, проведена в София през май 2018 г., потвърди бъдещето на региона като неразделна част от ЕС, посочи Джема Грозданова. Тя добави, че България подкрепя и насърчава страната да продължи и задълбочи започнатите реформи в петте ключови области – публичната администрация, съдебната реформа, правата на човека, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Признаването на българското национално малцинство показа готовността на Албания да изпълнява критериите за откриване на преговорния процес с ЕС, подчерта председателят на Комисията по външна политика. Джема Грозданова посочи, че България оценява положително и усилията на Тирана в областта на съдебната реформа, устойчивите резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. В тази връзка България категорично подкрепя започването на преговори за членство с Албания, както и с Република Северна Македония през октомври тази година, добави тя.

Благодарим за подкрепата на България за интеграцията на Албания към ЕС и за това, че по време на Българското председателство издигнахте глас и заговорихте за процеса на разширяване на ЕС, обърна се към българските парламентаристи Мими Кодели. Албания много цени направеното от България, подчерта тя. Европа има нужда от нас, присъединяването на Албания към ЕС ще допринесе за по-голямата сигурност и стабилност на целия Съюз, заяви Мими Кодели.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин изрази задоволство, че първата му официална среща след избирането му на поста е именно с парламентаристи от Албания. В своята работа на различни позиции винаги съм фокусирал вниманието си на сътрудничеството между балканските страни и интеграцията на страните от Западните Балкани към ЕС, посочи той. В българския парламент има консенсус и всички политически сили желаят страните от региона да станат членки на ЕС, подчерта Кристиан Вигенин. Според него кризата на доверие в институциите на ЕС до голяма степен е преодоляна, което е добър знак към страните от Западните Балкани.

На срещите в Народното събрание бяха обсъдени различни аспекти от двустранните отношения. Беше подчертано, че за по-активното сътрудничество в редица сфери би спомогнало развитието на интензивен парламентарен диалог. Бе посочена и необходимостта да се намерят начини и форми за засилване на икономическите връзки, за създаване на действащо секторно сътрудничество в областите на образованието и науката, социалната сигурност, младежта и спорта.

Европейската перспектива за Албания беше основна тема на срещата на албанските гости с ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Председателят на комисията Драгомир Стойнев отбеляза, че България подкрепя бъдещото членство на Албания в Европейския съюз и е готова да съдейства в процеса по присъединяване. Ние оценяваме високо усилията на страната да отговори на изискванията и критериите за пълноправно членство и пример за това са реформите в съдебната система и борбата с корупцията, добави Драгомир Стойнев и увери, че България ще настоява за по-бърз процес по присъединяване.

През 2020 г. Албания ще председателства ОССЕ, сигурни сме в успеха на председателството, отбеляза председателят на Комисията по европейските въпроси и увери гостите, че Албания може да разчита на подкрепата на България.

Ние се чувстваме част от Европа, но имаме още какво да научим от европейските демокрации, отбеляза Мими Кодели. Ние трябва да изпълним поставените критерии, предприели сме реформи в съдебната система и в борбата с корупцията, което означава, че сме на правилния път, допълни още тя.

Драгомир Стойнев заяви, че страната ни оценява високо приетия закон за признаване на малцинствата, която по думите му е голяма стъпка напред в европейското развитие на Албания.

Развитието на европейската сигурност и сигурността на Западните Балкани обсъдиха председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и Мими Кодели. Настоящата динамика на международната сцена изисква задълбоченост и адекватност по отношение на отбраната и въоръжените сили, заяви ген. Константин Попов. Той допълни, че в България процесите се следят задълбочено и се полагат големи усилия за осигуряване на необходимата финансова подкрепа за сектора на отбраната.

В програмата на посещението е предвидена среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева.

На 18 септември 2019 г. председателят на Комисията по външна политика на парламента на Република Албания Мими Кодели ще разговаря с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Source: Новини на Народно събрание