Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева: Борбата с климатичните промени е с висок приоритет за новата Европейска комисия и потвърждава лидерската позиция на Европейския съюз по темата

Ген. Константин Попов участва в 17-ата лятна конференция по отбрана във военновъздушната база "Аборд" в Бурж, Франция
12.09.2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Силистра е град с хилядолетна история, където миналото е вплетено по неповторим начин в облика на града
14.09.2019

Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева: Борбата с климатичните промени е с висок приоритет за новата Европейска комисия и потвърждава лидерската позиция на Европейския съюз по темата

Борбата с климатичните промени е с висок приоритет за новата Европейска комисия и потвърждава лидерската позиция на Европейския съюз по темата. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева по време на дискусия с участието на генералния директор на Генерална дирекция „Действия по климата“ на Европейската комисия Мауро Петричоне. Срещата се проведе във връзка с дългосрочната стратегия на Европейския съюз за неутрална, просперираща, модерна и конкурентноспособна икономика по отношение на климата. В разговора участваха още представители на ръководствата и членове на комисиите по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, по енергетика, по икономическа политика и туризъм и по бюджет и финанси.

Ивелина Василева припомни  промените в българското законодателство от 2015 г. и по-конкретно приемането Закона за ограничаване изменението на климата. Председателят на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание отчете постигнатия напредък по въпроса в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Българското правителство разработи Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и план за действие за периода до 2030 г., която предстои да бъде приета в Министерски съвет, подчерта Ивелина Василева. По думите й от особена значимост за България е гарантирането на справедлив и плавен преход за всички държави, както и запазването на социалната поносимост на цената на енергията за крайните потребители. Ивелина Василева добави, че следва да се запази подобрената правна рамка и приетите договорености при отчитане на националните специфики, както и правото всяка страна сама да определя енергийния си микс.

Председателят на Комисията по околната среда и водите посочи още, че целта вредните емисии да намалеят с 40 на сто до 2030 г. е и възможният лимит за България. Необходимо е принципът за солидарност да бъде прилаган и да бъде призната по-високата цена за прехода, която ще заплатят страните с по-нисък брутен вътрешен продукт, каза Ивелина Василева. Тя потвърди, че страната ни следва своите ангажименти и работи съвместно с всички останали държави-членки на ЕС за намаляването на вредното въздействие от изменението на климата.

Генералният директор на Генерална дирекция „Действия по климата“ на Европейската комисия Мауро Петричоне уточни, че политиката на ЕС за климата и околната среда е с по-дългосрочна визия. По думите му не съществува възможност енергийните източници да бъдат сменени изведнъж и затова е необходимо да има процес на трансформация и стратегия. Някои страни правят повече, други по-малко от това, което се изисква, но европейската икономика трябва да бъде по-просперираща и неутрална по отношение на климата, отбеляза Мауро Петричоне.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев подчерта, че темата е от изключителна важност за обществото. Според него е дошъл моментът за промяна в глобален мащаб. ЕС трябва да бъде пример при внедряването на нови технологии в борбата срещу климатичните промени, добави той.

Отдавна климатът е свързан с енергетиката и Европа има уникален шанс да бъде водеща сила в тези процеси, заяви председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев каза, че засегнатият проблем е изключително актуален както за българската, така и за световната икономика. По думите му сред приоритетите на Обединена Европа следва да бъдат запазването на вече утвърдената правната рамка, енергийният микс и постигането на по-добра социална поносимост на прехода към нови енергийни източници. В заключение, Петър Кънев призова новото ръководство на Европейската комисия да заема по-твърда позиция по отношение на политиките за справяне с климатичните изменения.

Народният представител Искрен Веселинов призова за един по-комплексен подход, като прекалено амбициозните цели са в състояние да доведат до сериозни икономически и социални последици особено за страни като България.

Source: Новини на Народно събрание