В Народното събрание беше представена книгата на народния представител Георги Марков "Феноменът Виктор Орбан"

Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли откриха изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ в Европейския парламент в Брюксел
10.09.2019
Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева: Борбата с климатичните промени е с висок приоритет за новата Европейска комисия и потвърждава лидерската позиция на Европейския съюз по темата
13.09.2019

В Народното събрание беше представена книгата на народния представител Георги Марков "Феноменът Виктор Орбан"

В Народното събрание беше представена книгата на народния представител Георги Марков „Феноменът Виктор Орбан“, която описва политическата дейност на унгарския премиер Виктор Орбан от 1989 г. до 20 август 2019 г. Представянето на книгата в парламента е по повод 30-ата годишнина от официалното отваряне на границата на Унгария с Австрия и на него присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председатели на парламентарни групи в 44-ото Народно събрание и народни представители от всички политически сили.

Книгата се отнася за един действащ министър-председател на страна-член на ЕС и приятелска страна, обясни при представянето й авторът. По думите му българският парламент е може би единственият в Европа, който отбелязва трийсетгодишнината от падането на първата тухла от Берлинската стена, която се навърши вчера. Това беше 11 септември, когато Унгария широко отвори границата си, хиляди източногерманци с трабанти, с деца, с писъци и радост минаха желязната завеса, където ги чакаха техните роднини от Западна Германия, припомни историческите факти Георги Марков.

Озаглавих книгата си „Феноменът Виктор Орбан“, защото е феноменално да участваш в дисидентските години в антикомунистическото движение 1988-1989 г. и 30 години неизменно да си избиран за народен представител, 30 години, в които четири пъти си избиран за премиер, подчерта Георги Марков. Той направи обзор на социалната и икономическа политика, провеждана от Виктор Орбан, както и на позицията му по отношение на мигрантите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че е много развълнувана от разказаното за случилото се преди 30 години. Георги Марков е една енциклопедия не само от знания, но и от емоции, подчерта тя и пожела на автора да бъде здрав и да продължава да записва историята на Прехода.

Source: Новини на Народно събрание